Malý kluk v Rokycanech si poranil ruku při manipulaci s pyrotechnikou

Blížící se konec roku přinesl na Rokycansku první případ poranění v souvislosti se zábavné pyrotechnikou. Případ je o to závažnější, že zraněným je malý chlapec.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ve středu policisté od záchranářů přijali oznámení o vážném poranění ruky malého chlapce na Rokycansku. Z dosavadního šetření vyplývá, že v souvislosti s manipulací s pyrotechnikou došlo k velmi vážnému poranění ruky malého chlapce. Případem se ihned začali intenzivně zabývat rokycanští kriminalisté. Veškeré okolnosti včetně toho, jak chlapec k pyrotechnice přišel, jsou nyní předmětem dalšího šetření.

Upozornění:

Zábavná pyrotechnika je užívána zejména v souvislosti s novoročními oslavami. Je nutné upozornit, že se jedná o výrobky, které obsahují nebezpečné látky a při nesprávné manipulaci mohou způsobit i závažná zranění a nepatří do rukou malým dětem.

Zábavná pyrotechnika se člení do čtyř kategorií F1 až F4. Její nákup lze uskutečnit až v patnácti letech (kategorie F1 – velmi malé nebezpečí). V osmnácti letech lze pořídit zábavní pyrotechniku F2 (malé nebezpečí) a od jednadvaceti let zábavní pyrotechniku F3 (středně velké nebezpečí). Zábavní pyrotechnika F4, která představuje velké nebezpečí, je určena pouze pro osoby s osvědčením  o odborné způsobilosti pro zacházení s pyrotechnickými výrobky.

Jelikož se jedná o velmi nebezpečnou věc, kterou mnozí lidé podceňují, je nutné připomenout zásady bezpečné manipulace:

dbejte na správný výběr - pozor na vlhkost výrobku, opatření výrobku českým návodem k bezpečnému použití, označením stupně nebezpečnosti zabezpečte výrobek před dětmi před použitím věnujte maximální pozornost návodu na použití a řádně postupujte dle těchto rad:
Vyberte vhodné místo a zkontrolujte, zda je v okolí dostatečně volný prostor (pozor na stromy, balkony, elektrická vedení...)
nepodceňujte nebezpečnost těchto výrobků, zejména, pokud jste při oslavách požili alkohol a používáte zábavní pyrotechniku společně s větší skupinou osob - je nutná bezpečná vzdálenost pro všechny přítomné přesto, že při použití těchto výrobků nemáte obavy, mějte před jejich nebezpečností respekt



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka