Markéta Vacovská oživí ve středu a čtvrtek tancem industriální prostor Papírny Plzeň

Přípravy taneční inscenace I CERTAINLY EXIST/Spot the difference vrcholí. Světová premiéra se uskuteční 25. a 26. listopadu 2015 v prostoru Papírny Plzeň (Zahradní 173/2, 326 00 Plzeň) v 19.00.


Inscenace navazuje na předchozí úspěšnou spolupráci Markéty Vacovské a Studia DAMÚZA na projektu One Step Before the Fall, které objelo Evropu a získalo  několik ocenění (Nejlepší taneční počin roku 2013, nominace na Cenu Thálie za mimořádný jevištní výkon, Herald Angel Award, nominace na Total Theatre Award, atd.). 

Autorská tanečně – hudební inscenace Markéty Vacovské a Alexandry Macháčové s názvem I CERTAINLY EXIST/Spot The Difference se věnuje tématu vlastní identity jedince na příběhu dvou jednovaječných dvojčat.  „Někdy si přejete být s někým dohromady a říkat my, někdy Vás to irituje a přejete si vystupovat pouze sami za sebe. Nejlepší předlohou pro  přemítání o takových pocitech se nám staly Vlasta s Jitkou, identická dvojčata. Použitím herního termínu "Spot The Difference - Hledej rozdíly" nabízíme prostor pro hledání rozdílů i podobností a klademe si otázku – co znamená celoživotní soužití s druhou bytostí, “ doplňuje režisérka představení Alexandra Macháčová.


Kromě taneční složky, je velmi významnou součástí inscenace také živé vystoupení známého slovenského kytaristy a skladatele Davida Kollara, světové špičky mezi progresivně  rockovými i ambientními muzikanty a italského trumpetisty Paola Raineriho, který kombinuje skandinávské nu-jazzové vlivy s psychedelickým rockem a experimentálními improvizacenemi.

"Kdybych chtěla skrze tanec dojít k extázi, určitě bych si k tomu pustila Davidovu hudbu. Svým pojetím hudby dokáže vytvářet široké emoční plochy, různé atmosféry, nekonečné beaty, zvuky, ruchy, které se vymykají veškerým hudebním cliché,“ vysvětluje svůj vztah k Davidově hudbě Markéta Vacovská.


Ačkoliv nejde o tradiční pojetí site-specific projektu, vychází scéna Petry Vlachynské a lightdesign Martina Špetlíka požadavkům Markétiny choreografie - zdůraznění hravosti a jedinečnosti prostoru skrze tělo a zasazení performera do prostoru bez užití klasických divadelních principů. 


"S Markétou jsme spolupracovaly na několika projektech a co jsem mohla vypozorovat je, že Markéta nezná fyzický limit. To, jakým způsobem fyzicky "mluví" na jevišti je pro mě jako realita přepasírovaná přes jiný časoprostor. Je to přesné, sdělné a opravdové, procezené extází i katarzí, " popisuje scénografka Petra Vlachynská. 


Inscenace je také doplněna o projekce. Na přípravách se aktivně podílejí studenti Západočeské univerzity v Plzni, konkrétně Nela Matoušková a Jakub Lampír z oboru Intermédia na Fakultě Designu a Umění Ladislava Sutnara.

Premiéra představení: I CERTAINLY EXIST/Spot The Difference - 25. 11. 2015 a 26.11.2015, 19.00, Papírna Plzeň 


Koncept, choreografie: Markéta Vacovská

Dramaturgie: Jan Horák

Hudba:

* elektrická kytara: David Kollar(SK), 

* trumpetista: Paolo Raineri(IT)

Light design: Martin Špetlík

Scéna, kostýmy: Petra Vlachynská

Interpretace: Markéta Vacovská

Režie: Alexandra Macháčová

Produkce: Studio DAMÚZA



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka