Masné krámy ve středu vystavují Zoufalého Portrét dámy

Západočeská galerie v Plzni zve na další díl cyklu JEDNO DÍLO / JEDEN SVĚT, ve kterém představuje své sbírky veřejnosti. Ve středu 3. srpna bude ve výstavní síni Masné krámy po celý den vystaveno a v 17 hodin představeno dílo Johan Joseph Zoffany, Portrét dámy, 1799.

Cílená propagace v Plzni

Ve sbírce starého umění Západočeské galerie v Plzni se nachází obraz signovaný německo-anglickým malířem českého původu Janem Josefem Zoufalým (1733–1810), který se proslavil v Anglii jako Johan Joseph Zoffany (varianty Zauffaly / Zauphaly / Zoffany). Zatímco u nás je tento představitel pozdně barokního a klasicistního období téměř neznámý, ve Velké Británii jde o respektovaného umělce, který portrétoval krále Jiřího III. a jeho rodinu, roku 1769 byl zakládajícím členem Královské akademie a jehož díla jsou zastoupena v královských sbírkách či ve sbírkách Národní galerie v Londýně, Tate Gallery a dalších. Zoffany působil jako dvorní malíř jak v Londýně, tak ve Vídni, a nějakou dobu žil v Indii.

Osobnost umělce s nevšedním životním příběhem i jeho Portrét dámy ze sbírek Západočeské galerie v Plzni přiblíží Petr Jindra, odborný zástupce ředitele Západočeské galerie v Plzni.      

Vstupné 25 Kč.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka