Masné krámy zvou na středeční přednášku k Devětsilu a evropské avantgardě

Západočeská galerie v Plzni zve na doprovodnou přednášku k výstavě Meziválečná moderna ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni (1918–1938). Tématem je Devětsil a evropské avantgardy po roce 1918.

Jarní servisní akce AUTO CB

Uskuteční se ve středu 25. května od 17 hodin ve výstavní síni Masné krámy v Pražská 18. Přednáší PhDr. TOMÁŠ WINTER, Ph.D. (Ústav dějin umění Akademie věd ČR).

Umělecký svaz Devětsil, založený v roce 1920 v Praze, patří ke klíčovým avantgardním uskupením v meziválečném Československu. Sdružoval architekty, malíře, sochaře, designéry básníky, divadelní režiséry a další umělce, kteří se hlásili k tehdejšímu pokrokovému umění. Jeho členy byli mimo jiné Karel Honzík, Jindřich Štyrský, Toyen, Bedřich Stefan a Vítězslav Nezval. Hlavním teoretikem se stal Karel Teige, který společně s Nezvalem nasměroval Devětsil k programové symbióze poetismu a konstruktivismu. Přednáška zasadí aktivity tohoto hnutí do kontextu soudobých evropských avantgard: sovětského konstruktivismu a produkcionismu, okruhu francouzské revue ĽEsprit nouveau a německého Bauhausu.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka