Masné krámy pořádají v úterý a ve středu přednášky o surrealismu a Toyen

Západočeská galerie v Plzni zve v úterý 6. září od 17 hodin na zářijový doprovodný program k výstavě Meziválečná moderna ve sbírkách Západočeské galerie v Plzni (1918–1938). Co je surrealismus? Přednáší PhDr. Lenka Bydžovská, CSc. (Ústav dějin umění Akademie věd ČR).

Jarní servisní akce AUTO CB

Přednáška se zaměří na ohlasy surrealismu v meziválečném Československu. Soustředí se na vztahy českých autorů k pařížské surrealistické skupině, zejména k André Bretonovi a Paulu Éluardovi.

Zvláštní pozornost bude věnována tvorbě Jindřicha Štyrského a Toyen, jejichž surrealistické obrazy lze zhlédnout na současné výstavě v Masných krámech.

Další přednáška se týká cyklu JEDNO DÍLO / JEDEN SVĚT  Toyen, Krajina z Dalmácie, 1922. Koná se ve středu 7. září od 17 hodin. Přednáší Mgr. Petra Kočová, Ph.D. (Západočeská galerie v Plzni). 

Dílo tehdy dvacetileté Toyen, ve kterém se odrážejí myšlenky poválečné skupiny Tvrdošíjní i atmosféra začátků činnosti avantgardního Devětsilu, je jednou z nemnoha dochovaných maleb z počátků autorčiny umělecké kariéry. Dobou a místem vzniku představuje Krajina z Dalmácie důležitý mezník v životě a díle malířky: během letních prázdnin na ostrově Korčula se Toyen seznamuje s Jindřichem Štyrským, s nímž pak bude bezmála po dvě desetiletí tvořit nepřehlédnutelnou uměleckou dvojici. Dílo je zastoupené na právě probíhající výstavě meziválečné moderny ve sbírkách ZČG.

Další doprovodný program k výstavě:

13. září od 17 hodin – Komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy Petrou Kočovou

 
15. září od 14 hodin – Dílna pro rodiče s dětmi „ Barevná paměť“
Přijďte si prohlédnout obrazy slavných českých malířů a dotvořit vybranou lineární reprodukci podle své barevné paměti. Vhodné pro děti od 6 let.

17. září od 18 hodin – Večer s modernou
Slavnostní večer k ukončení výstavy. Účinkuje Poetické divadlo a hosté.

18. září od 10:30 hodin – ... a svět tančil swing
Zrníčka z dobového tisku spojená s dobovou muzikou a tancem. Poslední den výstavy. Připravili Markéta Čekanová a Jiří Bránský.

Všechny pořady se konají ve výstavní síni Masné krámy v Pražské 18.

 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka