Medici se v Plzni učí operovat na prasatech

V prostorách Biomedicínského centra Lékařské fakulty v Plzni Univerzity Karlovy probíhá v těchto dnech jubilejní 10. ročník Letní školy experimentální chirurgie (Summer School of Experimental Surgery).

Jarní servisní akce AUTO CB

Škola se zaměřuje na praktickou demonstraci chirurgických postupů na prasatech. Účastníci zahrnují 32 studentů z 9 různých zemí, včetně České republiky. Kromě praktické výuky je tématem letní školy i péče o zvířecí modely během operací, experimentální radiologie a vyhodnocování experimentů.

Letní škola je určena studentům medicíny od 3. ročníku výše. Mezi studenty z Belgie, Itálie, Německa, Polska, Portugalska, Srbska, Španělska a Turecka je i 6 studentů z České republiky. V průběhu programu nejprve získávají dovednosti na prasečích nožičkách a poté pokračují na experimentálních operačních sálech. Organizátoři kladou velký důraz na etické zásady, včetně minimalizace počtu použitých zvířat a zajištění jejich komfortu během experimentů. Studenti se také seznámí s modelovacím softwarem, který může v některých případech nahradit použití experimentálních modelů.

Mezi workshopy se konají přednášky o experimentální a humánní chirurgii od renomovaných našich i zahraničních odborníků, z nichž mnozí přijíždějí na letní školu opakovaně. Profesorka Uta Dahmen z Univerzity v Jeně (Německo) zde bude mluvit o chirurgických experimentech na malých zvířatech. Přednosta chirurgické kliniky University v Curychu (Švýcarsko) profesor Pierre-Alain Clavien přiveze přednášku na téma „Co je důležité vědět o jaterní chirurgii“. Profesor Kari Hemminki, který zastává na plzeňské lékařské fakultě pozici ERA Chair v projektu Chaperon a který předtím působil v Německém centru pro výzkum rakoviny v Heidelbergu, představí výsledky výzkumu rozsáhlých souborů vzorků od pacientů s rakovinou – jaké jsou limity chirurgické léčby a které směry rozvíjet pro zlepšení vyhlídek pacientů na přežití. Doktorka Monique Verstegen z Fakultní nemocnice Erasmovy univerzity v Rotterdamu (Nizozemsko) pohovoří o využití mezibuněčné hmoty v regenerativní medicíně jater. Profesorka Inge Herrmann z technické univerzity ETH Curych přijíždí s přednáškou o inovativních lékařských materiálech a technologiích. Její kolega ze stejného oddělení této univerzity (Katedra strojírenství a procesního inženýrství), doktor Alexandre H. C. Anthis, pojedná o využití tkáňových lepidel při operacích břišní dutiny.

Ve volném čase se účastníci podívají do hlavního města Prahy i do plzeňského pivovaru. Po tradičním slavnostním předání certifikátů na plzeňské radnici v závěrečný den letní školy bude následovat rozlučková barbecue party v parku u nového kampusu LFP na Lochotíně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka