Město a policie společně požádají o územní rozhodnutí na úpravu plzeňské křižovatky U Jána

Město Plzeň a Krajské ředitelství policie Plzeňského kraje budou společně postupovat ve věci územního řízení na připravovanou stavbu nazvanou Doplnění přechodů pro chodce v křižovatce U Jána v Plzni.


S uzavřením smlouvy o společném postupu mezi oběma subjekty dnes souhlasila Rada města Plzně, schválit ji ještě musí zastupitelé. Cílem je společné získání územního rozhodnutí, samotná realizace stavby odhadovaná na téměř 50 milionů korun bude závislá na možnostech rozpočtu města a policie v dalších letech. 

„Záměr na úpravu křižovatky U Jána (U Prazdroje x Sirková) vznikl před zhruba deseti lety v souvislosti s přípravou dokončení dálnice D5 kolem Plzně a převedením tranzitní dopravy mimo centrum města od roku 2006. Hlavním cílem úpravy je umožnit chodcům překonat křižovatku U Jána,“ přiblížil Petr Náhlík, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí. 

Současná, pro chodce poněkud nepřívětivá, podoba křižovatky byla realizována podle projektů vzniklých před rokem 1989. V současné době s výjimkou lávky přes ulici U Prazdroje není ani na jednom rameni křižovatky možné bezpečně přejít vozovku, jde zejména o trasu mezi centrem města a Plzeňským Prazdrojem včetně přístupu na tramvajové zastávky jak od Denisova nábřeží, tak od Nádražní ulice, Prazdroje a hotelu Angelo. 

Pokud návrh rady podpoří i zastupitelé, podá město zastoupené Správou veřejného statku a krajské ředitelství Policie ČR společnou žádost o územní rozhodnutí na danou stavbu a budou současně koordinovat svůj postup při územním řízení. 

Stavba má zahrnovat úpravu komunikací, tedy plochy křižovatky a navazujících chodníků, úpravu veřejného osvětlení, rekonstrukci trolejového vedení, rekonstrukci světelné signalizace, úpravy na vodovodech a kanalizačních řadech, parkoviště i sadové úpravy. Po vydání územního rozhodnutí mohou oba investoři při pořízení stavebního povolení postupovat buď samostatně, nebo společně. Město Plzeň bude realizovat úpravy křižovatky, Policie ČR úpravu parkoviště v Sirkové ulici. 

Dokumentace k územnímu rozhodnutí je již zpracována. Po získání územního rozhodnutí bude řešeno vzájemné vypořádání vlastnictví pozemků mezi městem a Policií ČR. Následně bude zpracována dokumentace pro stavební povolení, po získání stavebního povolení a zajištění finančního krytí bude možné začít s městskou částí stavby. Policie ČR bude moci postupovat při další přípravě realizace své části stavby nezávisle na základě společného územního rozhodnutí.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka