Město Plzeň by mohlo přispět na průzkum a fixaci unikátních maleb

Rada města Plzně odsouhlasila poskytnutí dotace ve výši 300 tisíc korun na provedení rozšířeného restaurátorského průzkumu a fixaci cenných maleb v soukromém rohovém domě na náměstí Republiky 5.


Unikátní výmalby z období renesance byly odkryty před pár týdny při práci na vybudování místnosti v místech, kde byl dosud průchod domem. Poskytnutí dotace musí ještě schválit zastupitelé.

„V 1. nadzemním podlaží domu došlo k zachycení starších omítkových vrstev a restaurátorským sondážním průzkumem bylo ověřeno dochování renesanční dekorativní i figurální výmalby stropních kleneb v nebývalém rozsahu. Jedná se o nález v rámci města Plzně unikátní, a to jak zařazením výmalby do období renesance, tak též rozsahem jejího zachování,“ přiblížil první náměstek primátora Martin Baxa.

Podle vedoucího Odboru památkové péče Magistrátu města Plzně Petra Maroviče lze konstatovat, že od doby nálezů renesančních maleb v budově plzeňské radnice při její úpravě v počátku 20. století nebyl následně na území města u interiérů objektu profánní architektury učiněn nález takového rozsahu a významu. „Nyní je snaha provést restaurování nástěnných maleb maximálně ve dvou na sobě navazujících etapách tak, aby malby prošly restaurátorským zásahem v co nejkratším termínu,“ uvedl Petr Marovič. Náklady na provedení rozšířeného restaurátorského průzkumu a fixaci odkrytých maleb v rámci 1. etapy odborné opravy restaurování nástěnných maleb činí 434 tisíc korun. Majitelé objektu se vzhledem k celkovým nákladům obrátili na město s žádostí o možnou finanční podporu, a to vzhledem k tomu, že dům čp. 6, náměstí Republiky 5 v Plzni je nemovitou kulturní památkou. Obec ze zákona může v odůvodněných případech poskytnout příspěvek na zvýšené náklady spojené se zachováním a obnovou kulturní památky.

Provedením průzkumu a fixace maleb v rámci 1. etapy dojde k celoplošnému zpřístupnění a zajištění nálezu pro vypracování koncepčního restaurátorského zásahu obnovy renesanční nástěnné výmalby. „Druhá etapa, tedy vlastní restaurování, proběhne až v příštím roce. Nyní veřejnost uvidí nález pouze očištěný od omítkových vrstev. I to je však velmi zajímavé a následně umožní veřejnosti posoudit, jak vypadá nálezová situace před vlastním restaurováním a po zásahu restaurátorem,“ doplnil Petr Marovič. Po realizaci 2. etapy bude výmalba sloužit jako unikátní nález prohlubující znalosti o vývoji pozdně středověké a renesanční malby v Plzni a bude prezentována veřejnosti v rámci adaptovaných prostor domu.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 10.04.2017 10:12



4 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka