Město Plzeň rozdělí přebytek hospodaření, podpoří tím řadu akcí

Město Plzeň dosáhlo za rok 2015 přebytek hospodaření ve výši 315 milionů korun, podařilo se jej zajistit díky úspoře magistrátního úřadu, ale i například díky lepšímu výběru daní, prodeji městského majetku či vratce DPH.

Jarní servisní akce AUTO CB

Peníze z přebytku radnice použije především na strategické dopravní, infrastrukturní stavby a na budoucí výkupy pozemků, část peněz rozdělí na další investiční i neinvestiční akce a kofinancování dotací, rozhodli zastupitelé. 

„Většina finančních prostředků z přebytku doplňuje akce předfinancované fondy města na základě usnesení zastupitelstev od začátku letošního roku. Vracíme do fondů zpět finanční prostředky. Dále z přebytku řešíme primárně havarijní stavy v městských nemovitostech a zařazení investičních akcí, které mají aktuální charakter,“ přiblížil ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas. Ve fondu rezerv a rozvoje budou peníze určeny mimo jiné na výkupy pozemků pro klíčové stavby (15,4 milionu korun), ale třeba i na zajištění služby takzvaného tréninkového bydlení v letech 2017 a 2018 (600 tisíc korun). 

Rozpočtové opatření ve výši 70 milionů korun schválili zastupitelé ve vztahu k Plzeňské teplárenské, kdy o tuto sumu sníží, na základě dohody s vedením této společnosti, její rozpočet příjmu z dividendy. 

Mimo fondy a Plzeňskou teplárenskou nejvyšší sumu z přebytku město uvolní na stavební investici, konkrétně na druhou etapu Úslavského kanalizačního sběrače dostane magistrátní odbor investic 63,8 milionu korun.  Posílen rozpočet bude také v případě bytového odboru, na stavební investice získá o 3,529 milionu korun více. Mimo jiné za tři miliony korun upraví ubytovnu v Plachého ulici č. 52, která by měla poskytovat služby lidem bez domova, i nechá vypracovat dokumentaci pro stavební povolení u domů v Plachého ulici č. 42, 44, 46 a 48 (150 tisíc korun). 

Peníze půjdou dále například také na poskytnutí dotace pro Divadlo pod lampou (1,5 milionu korun), na vznik streetworkoutového hřiště (430 tisíc korun), přičemž lokalita bude teprve vybrána. Peníze navíc dostane také plzeňská zoo, a to na rekonstrukci tropického pavilonu, kdy část střechy je v havarijním stavu, dřevěné a ocelové konstrukce jsou poničené rzí a hnilobou, místy i dřevokaznými houbami, střešní krytina je zrezivělá, stropní konstrukce je nedostatečně zateplena (4,7 milionu korun), a dále zoo získá částku 1,03 milionu korun na opravu střechy restaurace Kiboko. Střecha je z rákosu a je značně opotřebená. 

O částku jeden milion korun budou zvýšeny provozní výdaje Městské policii Plzeň, která je využije na platbu za zimní kombinézy pro strážníky (200 tisíc korun) a dále také na obměnu služebních zbraní (800 tisíc korun). Z přebytku půjde také 1,2 milionu korun na opravu havarijních částí vzduchotechniky plaveného bazénu Lochotín, měnit se bude i pískový filtr pro velký bazén, což odstraní zakalování vody. Zahájena bude také rekonstrukce výměníku tepla pro vytápění dětského bazénu (600 tisíc korun). Město spustí i projektovou přípravu u akce Parkoviště P + R Dobřanská – Kaplířova (600 tisíc korun).  Opatření počítá i s částkou 705 tisíc korun na přípravu a odstranění žulových pylonů pomníku Díky, Ameriko!. Částku 850 tisíc korun získá Hospic sv. Lazara. 

Městské obvody, které mají za rok 2015 přebytek ve výši 100 milionů korun, získají do svého rozpočtu navíc 4,119 milionu korun. Konkrétně Úřad městského obvodu Plzeň 2 – Slovany 729 tisíc korun na rekolaudace mateřských škol, šestý městský obvod jeden milion korun na přístavbu k dvoupodlažní budově 56. mateřské školy na Budilově náměstí. Desátý městský obvod získá 1,5 milionu korun na spolufinancování projektu nazvaného Revitalizace návsi a čtvrtý městský obvod 890 tisíc korun jako kompenzaci výdajů spojených s provozováním sběrného dvora v roce 2015. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka