Město Plzeň vyhlásí Jednoletý dotační program v oblasti kultury pro rok 2016

Rada města Plzně schválila vyhlášení Jednoletého dotačního programu v oblasti kultury pro rok 2016, současně jmenovala i komisi, jež bude žádosti posuzovat.

Jarní servisní akce AUTO CB

Celkem by příští rok mělo být uvolněno 3,9 milionu korun. Peníze jsou určeny na podporu celoroční kulturní a umělecké činnosti a na podporu uměleckých a kulturních projektů. Termínem pro odevzdání žádostí je v případě podpory činnosti 30. říjen 2015, u projektů 9. listopad. 

„Dotační systém finanční podpory kultury je jedním ze způsobů, jakým již více než 17 let ovlivňujeme kulturní nabídky v Plzni. Jde nejčastěji o podporu širokého spektra kulturních aktivit zejména neziskových organizací, v mnoha případech zdánlivě okrajových, menšinových a nekomerčních kulturních akcí a činností,“ uvedl první náměstek primátora Martin Baxa. 

Program bude opět rozdělen do dvou částí. Pro Jednoletý dotační program na podporu, rozvoj a prezentaci celoroční kulturní a umělecké činnosti je určeno 3,05 milionu korun, na Jednoletý dotační program na podporu uměleckých a kulturních projektů jde o částku 850 tisíc korun. 

„U programu na podporu uměleckých a kulturních projektů byly tematické okruhy navrženy v souladu s Programem rozvoje kultury ve městě Plzni na léta 2009-2019. Byla ponechána minimální výše požadované dotace 20 tisíc korun a maximální výše požadované i poskytnuté dotace 250 tisíc korun. Zachováno bylo i pravidlo, že jeden žadatel může v tomto dotačním titulu podat pouze dvě žádosti na projekt. Nově se tento dotační program netýká podpory pro noviny a časopisy v tištěné a elektronické podobě,“ uvedla Květuše Sokolová, vedoucí Odboru kultury Magistrátu města Plzně. 

V programu na podporu uměleckých a kulturních projektů byly stanoveny tematické okruhy: 

1. Veřejný prostor města jako místo pro umělecká díla a kulturní animace. (Podporovány budou inovativní mezioborové projekty zejména hudební, divadelní, literární, filmové a taneční produkce, open-air galerie, přehlídky, malířská a sochařská sympozia, light a video projekce, prezentace architektury apod.  Důraz bude kladen na využití nových médií a technologií,  site specific projekty, na vzájemnou komunikaci mezi žánry a na aktivní oslovení a zapojení veřejnosti.)

2. Umělecké kulturní projekty pro děti a mládež, podpora začínajících autorů. (Dotace na podporu projektů směřujících k podpoře aktivit určených dětem a mládeži a pro projekty začínajících umělců. Podporovány budou projekty, které jsou veřejně prezentovány, propojující uměleckou tvorbu a vzdělávací složku a projekty s cílem aktivizovat „malého/mladého diváka či tvůrce“.)

3. Kultura jako nástroj uchování kulturních hodnot a tradic. (Dotace na podporu projektů rozvíjejících a prohlubujících historické a kulturní povědomí občanů města Plzně, podporu kulturních tradic a lidových zvyklostí a připomenutí významných plzeňských osobností a událostí. Preferovány budou rovněž lokální kulturní akce s víceletou tradicí, a to v Plzni a bezprostředním okolí.

4. Významné inovativní projekty. (Dotace podporující projekty vzešlé z projektu Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015, které prezentují veřejnosti zejména současné umění a které mají potenciál trvalé udržitelnosti.)


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka