Město Plzeň začne systémově pracovat s veřejnými prostranstvími

Město Plzeň chce systémově řešit svá veřejná prostranství, připravuje proto koncepci, která toto umožní.


Jako podklad pro klíčový materiál nyní Útvar koncepce a rozvoje města Plzně zpracoval metodiku, jak přistupovat k veřejným prostranstvím, jak je chránit, rozvíjet a nově vytvářet. 

„V současné době jsou vymezena pouze významná veřejná prostranství, která jsou součástí návrhu nového Územního plánu Plzeň. To se má ale změnit, zpracovávaná koncepce se bude zabývat všemi veřejnými prostranstvími,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.  Veřejným prostranstvím se myslí náměstí, ulice, tržiště, chodníky, veřejná zeleň, parky a další prostory přístupné každému bez omezení, tedy sloužící obecnému užívání, a to bez ohledu na vlastnictví k tomuto prostoru.

Podle ředitelky Útvaru koncepce a rozvoje města Plzně Ireny Vostracké zpracovaná metodika představuje návod pro vymezování ploch veřejných prostranství, jejich členění (kategorizace) a hodnocení jejich stavu (klasifikace). Veřejná prostranství jsou rozdělena do kategorií podle významu ve městě, typu veřejného prostranství a struktury zástavby. Plochy veřejných prostranství jsou klasifikovány z hlediska bezpečí, pohodlí a atraktivity. „Všechna tato kritéria budeme brát v potaz při návrhu rekonstrukcí a úprav jednotlivých lokalit. Ne všechna veřejná prostranství se využívají stejně. Jiný důraz a zároveň jiné požadavky jsou kladeny například na náměstí Republiky, jiné na prostranství na sídlišti. Každé z nich si však zaslouží kvalitní úpravu,“ uvedla Irena Vostracká. 

Úpravy a rekonstrukce veřejných prostranství nejsou v Plzni novinkou, proběhla již řada úspěšných realizací, v poslední době získalo novou tvář například Mikulášské náměstí, část sadového okruhu pod Velkým divadlem, postupně se upravují vnitrobloky na sídlištích. Dosud však chybí ucelený koncepční dokument, který po zhotovení bude sloužit jako podklad při jednání o rozpočtu a bude se z něj vycházet také při sestavování akčních plánů pro jednotlivé roky atd. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka