Město podpoří umělce na rezidenčních pobytech v Plzni

Vyhlášení Dotačního programu na podporu umělců v rámci rezidenčních pobytů na území statutárního města Plzně pro rok 2022 schválila Rada města Plzně.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na dotační program je alokováno v rozpočtu magistrátního odboru kultury 300 tisíc korun. Dotaci může získat žadatel, tedy právnická osoba, který realizuje rezidenční pobyty pro vybrané umělce na území města v oblastech: literatura, výtvarné umění, hudba, divadlo, tanec nebo design. Maximální požadovaná částka na jednu rezidenci činí 50 tisíc korun. Žádosti o dotaci se přijímají v termínu od 4. do 13. dubna 2022.

„Realizací uměleckých rezidenčních pobytů se město Plzeň od roku 2017 pravidelně připojuje k celosvětové praxi, kdy umělecké rezidence, vyhlašované a realizované jednotlivými městy, nabízejí příležitost jak pro vlastní tvorbu umělců, tak i pro zapojení lokálních uměleckých kruhů do mezinárodního kulturního dění,“ řekla Eliška Bartáková, náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí.

Minimální doba rezidenčního pobytu zahraničního umělce by měla být deset dnů a měla by být realizována ve veřejných prostorách města tak, aby byla zachována hlavní myšlenka rezidence, a to následná prezentace umění a kultury ve veřejném prostoru. Prostory mohou být jak městské, tak ve vlastnictví třetích osob.

Rezidence poskytují prostor pro individuální i týmovou uměleckou práci. Projekt uměleckých tvůrčích rezidencí je místem pro setkávání umělců. Nabízejí prostor pro vytváření kontaktů mezi zdejším uměleckým prostředím a umělci z celého světa.

Dotační program bude zveřejněn na webu www.plzen.eu/urad/granty-a-dotace.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka