Metalfest Open Air – už desátý a zase skvělý!

Poprvé v historii bylo už dva týdny před začátkem vyprodáno. Plzeňský Metalfest Open Air prostě láká stále více fanoušků tvrdé hudby z celé Evropy a jubilejní desátý ročník tento trend jasně potvrdil.


Pokud vyrazíte na Metalfest, máte každoročně několik jistot. Kvalitní kapely, výborný zvuk, krásné prostředí lochotínského amfiteátru, skvěle ošetřené plzeňské pivo a dobře zvládnutou pořadatelskou službu. A když vyjde počasí, nemá to prostě nejmenší chybu.
Letošní ročník byl klasicky rozdělen do tří dnů a představil 27 kapel. Metalový svátek zahájila v pátek 31. května už v jedenáct hodin dopoledne česká legenda Törr a poslední ostré kytarové riffy britských Arch Enemy dozněly v neděli 2. června hodinu před půlnocí. Metalfest byl prostě zase pořádná nálož. A i počasí skvěle vyšlo, i když to ještě pár dní před akcí nebylo vůbec jisté.

Největší překvapení:

Dee Snider: Bylo otázkou, zda čtyřiašedesátiletý americký rockový a metalový harcovník Dee Snider dokáže udržet v hlavním programovém čase lochotínský amfiteátr ve varu. A on to nejen dokázal, ale atmosféru ještě vygradoval a publikum skvěle připravil na příchod hlavních hvězd nedělního večera Arch Enemy.Death Angel: Ortodoxní američtí thrash metalisté Death Angel předvedli skvělý koncert. Klasické kytarové postupy, zběsilá jízda, příval energie a obrovské nasazení zpěváka Marka Oseguedy. Death Angel by si určitě zasloužili v rámci Metalfestu větší prostor. Tak snad ho někdy v budoucnu dostanou.

Největší zážitky:

Amon Amarth: Jedním slovem masakr! Od prvního tónu do posledního úderu bicích. Lepší koncert už snad ani nemůže být. Švédští vikingové v Plzni předvedli úžasnou show, skvělý zvuk, jeden hit za druhým i tři písně z nového alba Berserker, které vydali před měsícem. Amon Amarth udělali za posledních deset let neuvěřitelný progres a dnes se řadí k naprosté špičce světového melodického death metalu. A frontmanovi Johanu Heggovi prostě věříte, že je viking.

Arch Enemy: Zatímco Amon Amarth ukázali neuvěřitelnou sílu, další švédští death metalisté Arch Enemy zase dokonale vybroušený zvuk a skvělou techniku. Jejich písně jsou propracované do nejmenšího detailu a zpěv/growling drobounké Alissy White-Gluz je nezaměnitelný. Arch Enemy umí skvěle jednu věc – jejich vystoupení vždy dokáže pohltit i člověka, který nemá jejich hudbu naposlouchanou.

Cradle Of Filth: Tato britská black gothic metalová legenda (od roku 2014 se dvěma Čechy v sestavě) už na Metalfestu před lety vystoupila a její koncert byl tehdy trochu akademický, chybělo tomu to správné nasazení. Letos to plzeňskému publiku vynahradila na tisíc procent. Po bloku melodických heavy metalových kapel vyběhl na pódium Dani Filth a nezaměnitelným jekotem podpořeným palbou bicích a syrovými riffy kytar rozpoutal pravé metalové peklo.

Když se metaloví fandové zamýšleli nad tím, co na Metalfestu ještě vylepšit, nejčastěji zaznívala problematika sociálního zázemí přímo v amfiteátru. Více „toiek“ a „raket“ by určitě prospělo. Co se týká kapel, možná by stálo za úvahu nesoustředit se tolik na heavy metal a více ho proložit black a thrash metalem či grindem. Z pohledu celkového vyznění letošního Metalfestu jsou to ovšem pouze detaily. Až se metalisté vzpamatují z tohoto krásného, ale náročného třídenního maratonu, určitě se všichni budou celý rok těšit na ročník příští.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 05.06.2019 12:02



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka