Miloš Zeman chutnal ve Stocku Plzeň hruškovici, slivovici a zatím tajnou novinku

Miloš Zeman přijel poslední víkend před volbami do Plzně podpořit svého stranického kolegu Jana Kůrku kandidujícího do Senátu. Bývalý premiér a současný čestný předseda Strany práv občanů (Zemanovci) spolu s olympijským vítězem ve střelbě z Mexica 1968 začali dvoudenní maratón sestávající z pěti set...

Jarní servisní akce AUTO CB

Miloš Zeman přijel poslední víkend před volbami do Plzně podpořit svého stranického kolegu Jana Kůrku kandidujícího do Senátu. Bývalý premiér a současný čestný předseda Strany práv občanů (Zemanovci) spolu s olympijským vítězem ve střelbě z Mexica 1968 začali dvoudenní maratón sestávající z pěti setkání s občany v regionu zcela nepoliticky, návštěvou Stocku Plzeň.
A prohlídka provozů Stocku Plzeň, který je největším výrobcem lihovin v České republice, nemohla skončit jinak než ochutnávkou. Miloš Zeman, milovník dobrého pití, již před časem prohlásil, že svůj dříve oblíbený likér nepije a dává přednost pivu a slivovici. „Proto jsme mu nabídli naše nejlepší ovocné pálenky, hruškovici a slivovici,“ uvedl generální ředitel Stocku Plzeň Petr Pavlík. Miloš Zeman však také jako jeden z prvních lidí mimo Stock Plzeň ochutnal nový, jinak zatím přísně utajovaný výrobek, který se společnost chystá uvést na trh ještě v letošním roce.
Vedle zatím neodhalené novinky obsahovalo „degustační menu“ Hruškovici Stock Excellent a Slivovici Stock Excellent.
Při výrobě Hruškovice Stock Excellent je kladen mimořádný důraz na výběr základní suroviny, kvalitních a pečlivě vytříděných hrušek. Hrušky jsou nakupovány výhradně od pěstitelů z Čech a Moravy. Hruškový kvas se přitom připravuje z kombinace podzimních a zimních odrůd hrušek (například Conference, Solanka, Máslovka). Hrušky kvasí 6-10 týdnů a vyzrálý kvas prochází postupnou destilací. Na první destilaci, při níž vzniká surový destilát, navazuje opakovaná destilace (rektifikace). Při ní se oddělují nežádoucí složky, takzvaný úkap a dokap. Jen jádro s nejkvalitnějším destilátem s jemnou chutí a vůní čerstvě natrhaných hrušek se dále používá pro výrobu Hruškovice Stock Excellent. Destilát tříbí a zaokrouhluje své chuťové vlastnosti ležením v kameninových nádobách, v nichž musí zůstat minimálně osm měsíců. Teprve pak se zralá hruškovice může stáčet do lahví.
Svoji vynikající kvalitu potvrdila počátkem září, když se stala nejlepší hruškovicí tradičního Jelínkova vizovického koštu. Jedna z nejprestižnějších soutěží výrobců ovocných destilátů v České republice je součástí populárního Vizovického trnkobraní. Hruškovice Stock Excellent v hodnocení odborníků předčila dalších 151 hruškovic, které se o vítězství ucházely. Z celkem 1180 ovocných pálenek, které hodnotilo na 400 degustátorů, se pak umístila pátá.
Slivovice Stock Excellent je se svými 45 % alkoholu silnější ze dvou švestkových pálenek, které má Stock Plzeň ve svém portfoliu. Vyrábí se výhradně ze švestek nakupovaných v ovocnářských oblastech jihozápadních Čech a Šumavy. Právě šumavské švestky jsou pro výrobu slivovice ideální. Díky tomu, že jsou pěstovány ve vyšších nadmořských výškách, kvetou později, zrají v plném létě a nejsou napadeny obávanou šarkou.
Hruškovice Stock Excellent, Slivovice Stock Excellent i další ovocné destiláty Stocku Plzeň (Slivovice Stock, Slivovice Stock Excellent Zlatá) vznikají v legendární pálenici v Prádle u Nepomuka s více než padesátiletou tradicí.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 12.10.2010 06:51



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka