Mistr výčepní: Pečovat o české pivo není klišé, ale úkol

Jan Kropáč z restaurace Modrá Ryba v Praze se stal absolutním vítězem v pivní soutěži Mistr výčepní 2014 organizovanou plzeňským pivovarem Gambrinus. Tříčlenná odborná porota složená ze sládků a kontrolora kvality piva jeho výkon vyhodnotila jako nejlepší a osobně ho obdarovala 30l dřevěným soudkem ...

Jarní servisní akce AUTO CB

Jan Kropáč z restaurace Modrá Ryba v Praze se stal absolutním vítězem v pivní soutěži Mistr výčepní 2014 organizovanou plzeňským pivovarem Gambrinus. Tříčlenná odborná porota složená ze sládků a kontrolora kvality piva jeho výkon vyhodnotila jako nejlepší a osobně ho obdarovala 30l dřevěným soudkem Nefiltrovaného Gambrinusu a certifikátem opravňujícím užívat titul Mistr výčepní 2014. Finále v pivovaru Gambrinus se zúčastnilo 24 nejlepších výčepních z regionálních kol. Celkem se soutěže zúčastnilo 298 výčepních z celé republiky.
Všichni finalisté absolvovali písemný test a praktickou zkoušku ve správném čepování a servírování piva. „V průběhu soutěže jsme se setkali s velkou dávkou pozitivních ohlasů ze strany majitelů restaurací a výčepních, což nás velmi těší. Jsme rádi, že soutěž přispěla k dobré pověsti českého piva a ke zvýšení prestiže řemesla českého výčepního jako jednoho ze symbolů naší pivní kultury,“ říká Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus a dodává: „Součástí finálového dne byla také prohlídka pivovaru Gambrinus a přiblížení tajemství výroby tradičního českého piva s výkladem zkušeného sládka. Výčepní si ověřili i své degustační schopnosti a načerpali zásadní informace pro své zákazníky.“

Z výhry se mohou radovat i štamgasti
Letošní vítěz soutěže Jan Kropáč pochází z Prahy. Už 15 let je výčepním, aktuálně v pivnici a restauraci Modrá Ryba. Z výhry se v reprezentačních prostorech pivovaru Gambrinus neradoval pouze on, ale také jeho rodina, která ho po celou dobu výrazně podporovala. „Pro mne osobně je získání titulu Mistr výčepní 2014 životním úspěchem, protože konkurence byla nesmírně kvalitní a o vítězství rozhodovaly skutečně detaily. Ukázalo se, že výčepní musí mít nejen praktické, ale i teoretické znalosti, které se váží k výrobě, kvalitě a historii českého piva. Náš výkon za pípou a řízná chuť piva rozhoduje o tom, zda se k nám host vrátí nebo půjde jinam. Cílem nás výčepních je, aby pivo bylo v naších hospodách stejně kvalitní jako v pivovaru.“

Poř. Jméno a příjmení Město Hostinec

1. Jan Kropáč Praha Modrá Ryba

2. Aleš Bleha Předboj Restaurace U Svobodů

3. Pavel Toman Ústí nad Orlicí Restaurace Sport Music Club


Vítěz letošního klání v oboru výčepní se může mimo jiné těšit také na uspořádání oslavy v jeho restauraci, kterou mu zorganizuje přímo pivovar. Prestižní pro něj bude jistě i čepování piva Gambrinus na koncertu Lucie v plzeňském amfiteátru Lochotín.
Mistr výčepní vzešel z klání čtyřiadvacítky finalistů včetně jedné ženy. Finalisté se probojovali mezi nejlepší z několika set přihlášených výčepních v osmi regionálních kolech, ve kterých své umění předvedlo celkem 298 výčepních z celé republiky. Papírově nejzkušenějším finalistou byl vítěz severočeského finále Václav Poustka, který čepuje správnou míru už 29 let. Nejmladším vyzyvatelem se stal devatenáctiletý Jan Štěpán Vanya z Karlovarska. Mezi nejlepšími nechyběla ani žena - Gabriela Hochgesandtová z Opavy, výčepní restaurace Sport a finalistka severomoravského kola.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 13.03.2014 17:07



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka