Mladistvý obviněn ze stalkingu

Kriminalisté 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Plzeň-venkov zahájili trestní stíhání 17letého mladíka, který si tak vyslechl obvinění ze spáchání provinění vydírání spáchaného v souběhu s proviněním nebezpečné pronásledování podle trestního zákoníku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Těchto činů se měl dopustit mladý muž od října 2017 do července 2018, kdy svoji spolužačku ze třídy opakovaně osobně i prostřednictvím sociálních sítí nebo mobilního telefonu několikrát denně kontaktoval. Vyhrůžkami typu „Říkám když budem v pohodě není důvod ublizovat“, „Ty budeš litovat“ nebo „Že se zabiješ nic nevyřeší“. Při tomto jednání učinil mladík celkem 1392 pokusů o telefonický kontakt prostřednictvím mobilní aplikace a dalších 322 pokusů o volání ze svého mobilního čísla, poškozené dokonce zaslal i 1856 zpráv obtěžujícího charakteru. Chlapec svoji 16letou spolužačku pronásledoval a neustále vydíral. Od mladé dívky chlapec vyžadoval zasílání fotografií různých obnažených částí jejího těla nebo videí, kde měla dívka masturbovat. Vše pod pohrůžkou toho, že ji připraví o všechny kamarády, že zveřejnění dříve zaslané fotografie a videa na sociálních sítích a rozešlo to i jejím rodičům či do školy. Obviněný mladistvý chlapec vyžadoval pozornost od dívenky, která měla z tohoto jednání strach. Doslovně uvedené i v konverzacích, kde uvádí „Ty mas hezkej život ale ja pomalu nemůžu jít ani s nikým ven kvůli tonu ze se te bojim“.

Této věci se s maximálním nasazení chopili kriminalisté 1. oddělení obecné kriminality územního odboru Plzeň-venkov, kteří se případem začali intenzivně zabývat. Policisté museli vyhodnotit přibližně 12 000 stran komunikace prostřednictvím aplikace mezi obviněným a poškozenou, která byla zajištěna zálohou účtu poškozené. Vše se naštěstí, i díky dobré práci kriminalistů, obešlo bez jakékoliv újmy na zdraví.

Obětí stalkingu se může stát kdokoliv! Ihned kontaktujete Policii České republiky v případě pronásledování, obtěžování nebo napadení, je-li jednání pronásledovatele takové, že ve vás vzbuzuje strach, obavy nebo nepříjemné pocity. Policisté radí v případě, že se stanete obětí stalkingu uchovejte všechny SMS, emaily a další materiál (možný důkaz).



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 02.03.2019 07:07



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka