Mouřenec přivítal nový rok mší, chystá kulturu i opravy

Silvestrovskou půlnoční mší při svíčkách, kterou sloužil farář Jenda Kulhánek, vstoupil kostel Mouřenec nad šumavským Annínem do nového roku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na bohoslužbu dorazilo podobně jako v minulých letech zhruba 50 lidí. Setkání začalo vyzávněním zvonů, včetně toho ze 14. století, poté následovala hymna a po ní mše s mimořádnou atmosférou. 

Příchod nového roku tak trochu vybízí k lehkému ohlédnutí za rokem uplynulým. "Pro Mouřenec to byl, myslím, další dobrý rok. Spolek Přátelé Mouřence spolu s dalšími dobrovolníky dál utužoval spolupráci s německým podpůrným mouřeneckým spolkem Förderkreis zur Erhaltung von St. Maurenzen. Při společných brigádách jsme částečně vyčistili okolí kostela a hřbitova od náletů a křovisek. Díky úzké spolupráci s vlastnkem Mouřence, tedy římskokatolickou duchovní správou,  se nám podařilo zahájit obnovu nátěru fasády. Na krajskou dotaci jsme nedosáhli, proto nátěr farnost zaplatila z peněz od našich dvou spolků, které je získaly na české a německé straně hranice ze sbírek a od podprovatelů a sponzorů. V závěru roku jsme zahájili také boj proti červotoči," líčí LUkáš Milota ze spolku Přátelé Mouřence.

I v roce 2019 na Mouřenci slavili křesťanské svátky, ale připomněli i státní svátky a další významné události našeho státu a také mouřenecké osobnosti. Pozvali na řadu bohoslužeb: na silvestrovskou/novoroční bohoslužbu, dvě česko-německé bohoslužby, v létě bohoslužbu za šumavské dobrodince, dušiškovou bohoslužbu a pobožnost k zahájení adventu. V programu nechyběly koncerty, přednášky a pravidelné i mimořádné komentované prohlídky. Jana Kadlecová vede statistiku, a proto ví, že spolek Přátelé Mouřence pozval na 45 akcí, 127 komentovaných prohlídek včetně 12 nočních atd. Dle přibližných součtů Mouřenec loni navštívilo cca 4 tisíce lidí. Do návštěvnosti se jistě nějakým způsobem promítlo, že od dubna do listopadu byla zcela uzavřená silnice mezi Dlouhou Vsí a Radešovem, což komplikovalo příjezd návštěvníkům z horních částí Šumavy.

Spolek Přátelé Mouřence se zajímal i o okolí Mouřence. "V únoru jsme uspořádali setkání na místě zbořené kaple sv. Valentýna v Palvínově, v květnu jsme společně s panem Kintzlem obnovili křížek na skále v Anníně, v červenci jsme se zapojili do IV. sklářské anenské pouti a Anenského festivalu v Anníně a v říjnu i do mezinárodního sklářského sympozia v Anníně, a to komentovanou procházkou nebo setkáním a prohlídkou v kapli nad annínskou sklárnou. Na Mouřenci vzniklo také několik záběrů do nového česko-slovenského filmu Kryštof," líší Lukáš Milota. Ten za spolek děkuje všem lidem za podporu a těší se na setkání na Mouřenci a na další spolupráci.

V roce 2020 si Mouřenec připomene, že stavba kostela začala po roce 1220 a oslaví "8 století Mouřence". Chystá také další úpravy a čištění okolí kostela od náletů a křovin. "Chceme také pokračovat s nátěrem dalších částí fasády. Chystáme také řadu duchovních, kulturních a vzdělávacích akcí. A také stavbu křížku v Palvínově, na místě zbořené kaple," vypočítává Milota.

Každou sobotu v 11 hodin zve kostel na komentované prohlídky - celoročně, za každého počasí.

 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka