Muzeum církevního umění zve na středeční komentovanou prohlídku

Komentovaná prohlídka výstavy Lidová zbožnost na Plzeňsku se uskuteční ve středu 1. 11. 2017 v 17. 00 hodin v letním refektáři v Muzeu církevního umění plzeňské diecéze ve Františkánské ulici.

Jarní servisní akce AUTO CB

Výstava si klade za cíl představit co nejširší měrou nejrůznější podoby lidové zbožnosti provázané s liturgickým rokem a dalšími aspekty každodenního náboženského života obyvatel Plzeňska.

První část výstavy uvádí optikou lidové víry církevní / liturgický rok. Představen tak bude Advent, Vánoce, liturgické předjaří, Velikonoce, liturgické jaro, Letnice, liturgické léto a podzim. Necírkevním lidovým svátkům, které představují více či méně samostatné téma se výstava nevěnuje.

Nejpodstatnější aspekty lidové zbožnosti bohaté náboženské tradice našeho regionu jsou prezentovány prostřednictvím hmotných dokladů ze sbírek Národopisného muzea Plzeňska. Představen je fenomén poutí a poutních míst (zvláště mariánských), votivní dary, úcta k nejrůznějším patronům, lidová víra v moc posvátných předmětů a v neposlední řadě také specifický význam svatého koutku v obydlích našich předků.

Výstava končí v neděli 5. listopadu.

 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka