Na Centrum služeb pro bezdomovce ulici získá Plzeň přes 77 milionů

Ministerstvo pro místní rozvoj rozhodlo o poskytnutí dotace městu Plzni z Integrovaného regionálního operačního programu p na Centrum služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici.

Jarní servisní akce AUTO CB

Dotace činí 77,892 milionu korun, což odpovídá 90 procentům z celkových způsobilých výdajů. Celkové předpokládané náklady na projekt včetně DPH jsou odhadnuty na 120 milionů korun.

„Centrum služeb pro osoby bez přístřeší ve Wenzigově ulici zahrnuje výstavbu zázemí pro noclehárnu a nízkoprahové denní centrum a nový azylový dům komunitního tipu, který umožní efektivnější sociální práci s uživateli této služby. U této služby vycházíme z dlouhodobých zahraničních zkušeností. Obě zařízení budou navíc bezbariérová, a tak bude možné poskytovat služby i lidem bez domova se sníženou mobilitou, což v současnosti není možné,“ vysvětlil primátor města Martin Baxa.

S výstavbou zařízení je počítáno ve Střednědobém plánu sociálních služeb Plzeňského kraje a v Akčních plánech sociálních služeb na území města Plzně a dalších koncepčních dokumentech.

Centrum služeb pro osoby bez přístřeší bude realizováno prostředky z rozpočtu města Plzně v rámci fondu města pro kofinancování dotovaných projektů v letech 2022 až 2023.

Město Plzeň počítá s finančním zajištěním provozu zařízení ze státního rozpočtu, prostřednictvím Krajského úřadu Plzeňského kraje, rozpočtu města a Plzeňského kraje. V této souvislosti je mezi městem a krajem uzavřeno memorandum o spolupráci (v současné době ve znění dodatku č. 1), kde se uvádí, že náklady, které nebude možné hradit z dotace na poskytování sociálních služeb poskytnuté ze státního rozpočtu,   po odečtení výnosů zařízení, budou hrazeny z rozpočtů města a kraje v poměru 1:1. Za účelem zajištění předpokládaného podílu města na finančním zajištění provozu zařízení jsou v rámci  střednědobého výhledu rozpočtu Odboru sociálních služeb Magistrátu města od roku 2023  alokovány prostředky ve výši pět milionů korun ročně.  



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka