Na Chodsku se peče ve velkém

Desítky a stovky kilogramů mouky, máku, tvarohu, povidel i pytle rozinek a mandlí spotřebují v těchto dnech pekaři i hospodyňky na Domažlicku.

Cílená propagace v Plzni

Desítky a stovky kilogramů mouky, máku, tvarohu, povidel i pytle rozinek a mandlí spotřebují v těchto dnech pekaři i hospodyňky na Domažlicku. O víkendu se tam konají Chodské slavnosti a slavná Vavřinecká pouť a ty se bez tradičních zdobených chodských koláčů prostě neobejdou. Aby bylo sladkých pochoutek na pouťových stolech dostatek, pekaři vstávají ještě za hluboké noci a zdobením a pečením tráví dlouhé hodiny.
"Pečeme od pondělí do soboty, vstávám denně ve dvě hodiny v noci a pracujeme do 18:00," popsala Helena Konopíková z rodinné pekárny v Krchlebech. Konopíkovi letos nazdobí na 2500 krchlebských koláčů vyrobených podle starého rodinného receptu. Všechno musí stihnout čtyři lidé. Na koláče je denně potřeba mimo jiné 12 kilogramů povidel, stejně tolik máku a ještě mnohem víc tvarohu a mouky.
Pravé krchlebské koláče mají v průměru 25 centimetrů, jsou plné tvarohu, povidel, máku, hrozinek a sekaných mandlí, jsou sladké a taky notně kalorické. Z povidel a máku se na koláč malují proužky, mřížky a kolečka. Navrch se nasypou rozinky a sekané mandle. Koláče se také polévají smetanou s rumem a zdobí šlehačkou.
Zájem o koláče stále stoupá. Ještě před 15 lety si koláče pekly hospodyňky samy. "Teď si je už kupují. Na nic není čas," poznamenala pekařka. Pro ni to znamená, že plné ruce sladké práce nemá jen při pouti a jiných významných akcích několikrát do roka, ale téměř stále. "Největší nápor trvá od května do října, na to vstávání už jsem si zvykla," dodala Konopíková.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
čt 09.08.2007 08:00



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka