Na plzeňském vlakovém nádraží bude díky výtěžku z dražby od úterka stát piano

Od úterý 19. ledna budou mít cestující na hlavním vlakovém nádraží příjemnější čekání. Plzeň se připojí k městům, která do svého veřejného prostoru umisťují piana, aby hudbou zkulturnila ulice či dopravní čekárny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Veřejný klavír bude stát v 1. podlaží nádražní haly, zahrát si na něj může kdokoliv a kdykoliv.

Klavír se na nádraží objeví díky výtěžku z charitativního prodeje obrazů Tvář Plzně, což byl jeden z projektů Evropského hlavního města kultury 2015. V něm portrétovaní občané města navrhovali účel, za jakým by peníze vydražené za jejich obraz měly být použity. Kýženým záměrem Plzeňana Adama Vlčka bylo umístit do veřejného prostoru města piano. 

 „Představa veřejného piana v Plzni mi v hlavě ležela dlouho. V zahraničí jde o vcelku běžnou věc a s piany se člověk často setká na letištních terminálech, nádražích i v ulicích. Plzeň, Evropské hlavní město kultury, mezi nimi nesmí chybět! Všechny vřele zvu, ať piano hojně využívají ku vlastní radosti a radosti ostatních, a doufám, že bude sloužit mnoha lidem, mnoho let,“ vzkazuje Adam Vlček.

Jeho portrét od malíře Martina Herolda zakoupil během říjnové dražby Christian Potiron z týmu Plzně 2015, několika tisíci korun přispěly také firmy Brewhemian Beer Shop a Francis Beer Café. K dobré věci se připojil i prodejce hudebních nástrojů Michal Voves (Piano-Voves.cz), který klavír nabídl za sponzorskou cenu a provádět bude i instalaci a bezplatný servis. Díky patří i společnosti České dráhy za souhlas s umístěním piana.

Veřejnost je srdečně zvána na vernisáž 19. ledna 2016 od 17 hodin, na piano premiérově zahraje Michal Lehký z Pilsner Jazz Band, pak již bude k dispozici všem zájemcům. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka