Na Plzeňsku se lidé přejídají častěji než v jiných regionech

Polévka, hlavní, pokud možno syté jídlo, poté moučník. Zkrátka najíst se co nejvíce to jde. Takto extrémně k jídlu přistupuje téměř každý pátý muž a více než desetina žen v Plzeňském kraji. V žádném jiném regionu v Česku velké porce jídla nejsou pro lidi tak důležité, jako právě na západě Čech. Vypl...

Cílená propagace v Plzni

Polévka, hlavní, pokud možno syté jídlo, poté moučník. Zkrátka najíst se co nejvíce to jde. Takto extrémně k jídlu přistupuje téměř každý pátý muž a více než desetina žen v Plzeňském kraji. V žádném jiném regionu v Česku velké porce jídla nejsou pro lidi tak důležité, jako právě na západě Čech. Vyplývá to
z internetového průzkumu společnosti Edenred, známé vydáváním stravenek Ticket Restaurant. „Plzeňanům sekundují pouze Jihočeši, milovníků velkých porcí je tam přesto o něco méně. Jinde v zemi jsme tak vysokou náchylnost k přejídání nezaznamenali,” uvedla Daniela Pedret, marketingová ředitelka společnosti Edenred.
Průzkum se uskutečnil na podzim 2010 na vzorku více než 10 tisíc respondentů (v Plzeňském kraji 703 lidí) a ukazuje, jak se v přístupu k jídlu liší muži a ženy a lidé v jednotlivých částech země. Navazuje na mezinárodní stravovací průzkum FOOD, zadaný Evropskou komisí v rámci jejích aktivit na propagaci zdravého stravování. Poměrně vysoké množství lidí, kteří se přiznávají k přejídání, je kromě Plzeňska ještě v Jihočeském kraji.
V celkovém součtu je na Plzeňsku, stejně jako ve většině tuzemských regionů, nejvíce lidí, kteří se snaží jíst pokud možno zdravě. „V Plzeňském kraji do této kategorie spadá třetina respondentů, což je o poznání méně, než ve zbytku země“ uvedla Daniela Pedret. Více zdravých strávníků je přitom mezi ženami.
Výrazně méně než v jiných regionech je na Plzeňsku lidí, kteří na jídle šetří, a při výběru z jídelníčku u nich rozhoduje cena. Naopak „gurmánů“, tedy milovníků dobrého jídla a pití je na Plzeňsku něco více, než je celorepublikový průměr. „Západočeši se na jídle nechtějí šidit,“ konstatovala Daniela Pedret.
Data z ankety slouží jako podklad pro projekt propagace zdravého stravování v tuzemských restauracích. „Zajímalo nás, jaké stravovací priority mají lidé v jednotlivých regionech a jak silná může být poptávka po zdravém typu stravování, který se snažíme šířit. Výsledek nás potěšil, poptávka po vyrovnané stravě je poměrně velká,“ doplnila Daniela Pedret.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.03.2011 14:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka