Na Slovanech ve čtvrtek otevírá domov pro seniory a klienty s Alzheimerem

Po zhruba roce od zahájení stavby otevírá společnost Anavita na plzeňských Slovanech svůj již sedmý specializovaný Domov seniorů pod touto značkou.

Cílená propagace v Plzni

Čtyřiadvacetihodinovou komplexní péči s lékařským dohledem, bohatý aktivizační i terapeutický program a příjemnou filozofii důstojného dožití, domácké atmosféry, lidského přístupu a aktivního stáří nabídne už od února prvním klientům. Celkem pak v regionu s akutním nedostatkem lůžek pro klienty s Alzheimerovou chorobou uvede do provozu 142 míst. Slavnostní otevření zařízení, které je součástí respektované celostátní sítě Anavita a sesterským zařízením jednoho z nejšpičkovějších tuzemských Domovů seniorů v Šanově na Znojemsku, se za účasti hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse uskuteční v budově zařízení v Papírnické ulici v těsné blízkosti tzv. Papírenské lávky ve čtvrtek 18. února ve 12 hodin. 

„Velký zájem o umístění v našem Domově ukázal, že na Plzeňsku takto specializovaná lůžka se čtyřiadvacetihodinovou komplexní péčí pro seniory s Alzheimerovou chorobou a dalšími typy demencí skutečně akutně schází. Od 8. února začínáme ubytovávat první klienty a očekáváme, že se počet žadatelů v příštích dnech zvýší,“ uvedl ředitel respektované a zároveň největší takto specializované tuzemské sítě Jiří Dušek. 

Svým novým klientům nabídne v Plzni komfortní zázemí pro bydlení, terapie, aktivizace i relaxaci. Ubytování i služby v Anavitě jsou přitom na srovnatelné úrovni s evropským standardem a kopírují moderní trendy v péči o seniory. „Pokoje nabízejí klientům úžasný výhled na řeku Radbuzu a památky v centru Plzně, přičemž většina z nich je dvoulůžkových, což zajistí našim klientům dostatečné soukromí. V moderní, čtyřpatrové bezbariérové budově na naše nové klienty čekají i komfortní multifunkční prostory pro vzdělávání, aktivizace i odpočinek. Součástí areálu bude pak pobytová zahrada s biotopovým jezírkem, přístupná rovněž imobilním klientům. Seniorům umožní setkávání s pěšími i cyklisty a tím i kontinuitu sociálních kontaktů s okolím,“ upřesnil ředitel Anavity. Připomněl, že stejně jako v Olomouci, Šanově na Znojemsku, Modřicích u Brna, pražských Vysočanech, v Terezíně a Jablonci nad Nisou je pro něj prioritou důstojné zázemí pro bydlení klientů a jejich spokojený život ve městech, kde mají své rodiny, přátele, či kde celý život pracovali. „Péče v Anavitě totiž stojí na individuálním přístupu ke klientům, k jejich osobní historii a dlouhodobým sociálním vazbám,“ přiblížil filozofii ředitel Dušek. 

Etablovaná síť sedmi specializovaných zařízení Anavita, kterou řídí, se přitom neustále rozrůstá o stovky dalších potřebných lůžek. V příštím roce se s 1500 lůžky stane největším poskytovatelem péče pro klienty s Alzheimerovou demencí v České republice. 

„Na Plzeňsku je kvalitní péče o klienty s Alzheimerovou chorobou stále nedostatek. Anavita umí nabídnout kvalitní vztahovou péči, navíc ji zajišťuje také s proškoleným personálem a dostatečně velkým počtem zaměstnanců, kteří se klientům mohou věnovat po menších skupinách. Umí výborně pracovat s historií každého klienta a dodržuje individuální přístup. A díky týmům aktivizačních pracovníků, které v každém svém zařízení zaměstnává, je život seniorů v Anavitě zábavný a každý den plný podnětů, které jsou pro tyto klienty velmi důležité,“ popsala odborná konzultantka v péči o klienty s demencí a členka správní rady nadace Život s demencí Pavla Hýblová, čím nově příchozí subjekt obohatí sociální trh v regionu. 

Vznik nového domova pro seniory na Slovanech s kapacitou 142 lůžek velmi vítá vzhledem k demografickému vývoji i Krajský úřad Plzeňského kraje. 

„Jak populace stárne, velmi rychle se zvyšuje také počet lidí s Alzheimerovou chorobou. Z tohoto pohledu je po lůžkách s tímto typem péče, jakou poskytuje právě Anavita, v Plzni a okolí velký hlad. Zatímco čekací doby ve službě Domov seniorů jsou u nás v řádu týdnů či měsíců, ve službě Domov se zvláštním režimem, na kterou se specializuje Anavita, je to rok a více,“ upřesnil člen Rady Plzeňského kraje pro oblast sociálních věcí a zastupitel Mgr. Zdeněk Honz. Připomněl, že velký problém sehnat místo v Domově seniorů mají v Plzni a okolí zejména mobilní senioři s Alzheimerovou chorobou. 

Myšlenka důstojného dožití seniorů nadchla před časem také jednoho z nejvýznamnějších tamních podnikatelů. Nový provozovatel Anavita a.s., která zpestří nabídku sociálních služeb v regionu, tak nabídne své know-how etablované společnosti v areálu bývalých papíren v Plzni hlavně díky spojení s jedním z nejvýznamnějších podnikatelů v regionu – akciové společnosti KRPA Holding CZ. 

„Již delší dobu jsme uvažovali, jak polidštit bývalý areál papíren, tu krásnou lokalitu s výhledem na řeku Radbuzu, která je současně vstupní branou do městského života Plzeňanů. Spojení s filozofií Anavity, která pečuje o seniory a klienty s Alzheimerovou chorobou, se ukázalo při dnešním trendu vývoje této choroby jako nejvhodnější,“ vysvětlil předseda představenstva jedné z nejvýznamnějších papírenských skupin v České republice i v rámci střední a východní Evropy Ing. Jaroslav Jiřička. 

Kvalitní čtyřiadvacetihodinová péče a příjemné zázemí pro bydlení i relaxaci seniorů ale není to jediné, co Plzni Anavita nabídne.

Vytvoří totiž také osmdesát nových pracovních míst. Nově tak zaměstná desítky pečovatelek, zdravotní sestry, čtyři aktivizační a dva sociální pracovníky, fyzioterapeuty, tým kuchařek, recepční, pracovnice v prádelně, uklízečky, administrativní pracovnice či správce budovy. 

Že bude zřízení Domova seniorů Anavita přínosem nejen pro celý Plzeňský kraj, ale také pro místní trh práce, je tak přesvědčena i ředitelka odboru zaměstnanosti Úřadu práce ČR – Krajské pobočky v Plzni Ing. Magdalena Čadová. 

„Velmi vítáme otevření zařízení specializovaného na Alzheimerovu chorobu. Zřízení této služby je potřebné a velmi prospěšné. Zároveň vítáme i pracovní příležitosti, které v této souvislosti vzniknou,“ uvedla Čadová. V případě sociálních pracovníků může podle ní úřad práce nabídnout možnost absolvování rekvalifikačního kurzu „pracovník v sociálních službách“, popř. může uchazeč či zájemce o zaměstnání prostřednictvím úřadu práce absolvovat jiný druh zvolené rekvalifikace zaměřený na sociální oblast podle požadavků zaměstnavatele.


Domovy seniorů ANAVITA jsou s téměř 1000 lůžky v Praze Vysočanech, Terezíně, Šanově na Znojemsku, v Modřicích u Brna, Olomouci, Jablonci nad Nisou a nově také v Plzni největší specializovanou privátní sítí v zemi. Zaměřují se na čtyřiadvacetihodinovou komplexní péči o  klienty s Alzheimerovou chorobou a demencemi ve všech stádiích. Do roku 2017 nabídne ANAVITA další stovky akutně nedostatkových lůžek pro klienty s touto smrtelnou chorobou také v Praze – Slivenci či Bohnicích. Strategií společnosti je přitom provozovat podobné zařízení v každém krajském městě. Alzheimerova choroba je v posledních letech na vzestupu, trend je do budoucna velmi nepříznivý. Kvalitních specializovaných lůžek je však u nás stále akutní nedostatek. ANAVITA staví péči nejen na erudici svých zaměstnanců a dodržování zásad České alzheimerovské společnosti (ČALS), ale také na příjemné filozofii lidského přístupu a důstojného dožití seniorů. Od roku 2010, kdy spustila svůj pilotní projekt Domova pro seniory v Šanově a v krátkém čase otevřela další tři specializovaná zařízení, se stala respektovanou společností u veřejnosti i v odborných kruzích. Domov v Šanově je držitelem prestižního certifikátu kvality České alzheimerovské společnosti "Vážka" a dále "Ceny kvality" od Asociace poskytovatelů služeb České republiky. V roce 2013 jej občanské sdružení Veselý senior vyhlásilo také 3. nejlepším seniorcentrem v zemi a co do kvality vztahové péče patří mezi absolutní špičku u nás. 

Ředitel DS ANAVITA Jiří Dušek získal za rok 2013 titul Manažera sociálních služeb, je také  finalistou Manažera roku 2013. V jeho Domovech pracuje tým zkušených, pravidelně proškolovaných lidí a osobností, které každému z jeho zařízení dávají punc jedinečnosti.  Více na www.anavita.cz nebo na facebookové stránce Anavita.



Komentáře

  • Před 5 roky

    Přeji pěkný den i další. Je možné se přihlásit jako klient?
    Děkuji MVDr Prchal
    e-mail: prchjirka@seznam.cz
    mobil: 607452055.

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka