Na Šlovickém vrchu jsou divocí koně

Vypuštění divokých koní je dalším krokem k oživení a udržení kvalitní krajiny přírodní památky Šlovický vrch.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ta je součástí evropsky významné lokality Dobřany a Plzeňský kraj ji dlouhodobě podporuje. Divocí koně byli do lokality Šlovický vrch bezplatně zapůjčeni společností Česká krajina.

Zvířata vypuštěná na Šlovickém vrchu jsou potomky zakládajícího stáda, které bylo přivezeno do rezervace velkých kopytníků ve středočeských Milovicích v roce 2015 v rámci projektu financovaného z Operačního programu životní prostředí. Právě pastva divokých koní je nejdůležitějším a základním plošným managementovým nástrojem pro dlouhodobou udržitelnost biotopů a vegetace v krajině přírodní památky. Divocí koně pastvou zajistí udržitelnost rovnováhy v krajině, která spočívá v potlačení bylinné a dřevinné vegetace. Ta se na území evropsky významné lokality a v přírodní památce šíří, čímž dochází k problematickému zarůstání vhodného biotopu zejména pro kuňku žlutobřichou. Režim pastvy tzn. zatížení, skladbu stáda, případné rozčlenění pastviny a další faktory bude nutné přizpůsobovat momentálním potřebám a aktuálnímu stavu vegetace. Pečovat o stádo bude město Dobřany.

„Vypuštění divokých koní z Exmooru je součástí přirozené péče o biotopy a krajinu v této atraktivní lokalitě a my vnímáme podporu tohoto místa jako velmi důležitou,“ uvedla radní pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Evropsky významná lokalita Dobřany byla vyhlášena nařízením vlády a pro její větší ochranu byla zřízena právě přírodní památka Šlovický vrch. Ta se nachází na jižním Plzeňsku při severovýchodním okraji Dobřan, a to na úbočí Šlovického vrchu v nadmořské výšce 350 – 430 m. Dlouhodobě v místě chráněné lokality pobývala armáda, po jejím odchodu v roce 2014 byla zahájena radikální obnova přirozených biotopů. Také Plzeňský kraj společně s městem Dobřany se rozhodl dlouhodobě podporovat evropsky významnou lokalitu Dobřany a s ní také zachovat vhodné prostředí pro unikátní živočichy, mezi které patří např. kuňka žlutobřichá, a původní biotopy.

Fotogalerie

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 02.10.2018 10:05



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka