Na Slunečné u Prášil se v sobotu předvádějí záchranáři, probíhá tu i pohárový závod

Na sobotu 10. září 2016 ve Slunečné u Prášil záchranáři všech složek IZS připravili pro návštěvníky Národního parku již šestý ročník akce BEZPEČNÁ ŠUMAVA.

Cílená propagace v Plzni

V době od 10:00 do 15:00 hodin kromě hasičů Národního parku Šumava představí jednotky HZS i SDH okolních obcí, vrtulník LZS AČR, ZZS Plzeňského kraje, Policie ČR, Horská služba, Vodní záchranná služba a záchranářští psi.

Jsou připraveny ukázky řízení pátracích akcí, záchrana osob z výšky, nejrůznější modelové situace společných zásahů složek IZS, maskování figurantů a spousta soutěží pro děti.

V Prášilech se bude konat i mezinárodní akce Plzeňský pohár záchranářů pořádaný Katedrou záchranářství a technických oborů Fakulty zdravotnických studií ZČU v Plzni.

Plzeňský pohár záchranářů je koncipován jako metodické cvičení pro studenty vysokých škol, kteří studují  obor Zdravotnický záchranář. Metodického cvičení se v letošním V. ročníku zúčastní studenti ČR, Slovenska, ale i tým z Velké Británie. Každý ročník se specializuje na nové poznatky v přednemocniční a nemocniční neodkladné péči. 

Celkem se poháru zúčastní 9 týmů. Každé družstvo bude složeno z 3 členné posádky. 

Družstva budou opět soutěžit v noční a denní etapě. Denní etapa bude zaměřena jak na zdravotnickou problematiku, tak nezdravotnickou, která má prověřit u studentů fyzickou zdatnost. Modelové situace jsou sestaveny tak, aby záběr klinických stavů (modelových situací) byl co nejpestřejší, a tak bylo možné prověřit a případně i naučit soutěžící novým poznatkům a novinkám v KPR. Aby studenti mohli poznat o jaké onemocnění či trauma se jedná, budou situace dokonale nasimulovány odborníky z praxe a namaskovány profesionálními maskéry. Součástí PPZ jsou workshopy, kde se studenti mohou seznámit s odbornou problematikou jednotlivých složek IZS a vyzkoušet si práci s technikou dané složky.

Vzhledem k významnému výročí V. ročníku je Plzeňský pohár záchranářů spojen s projektem Bezpečná Šumava, jehož hlavním organizátorem je Správa Národního parku Šumava . Akce je spojena s prezentací složek integrovaného záchranného systému, které jsou aktivními partnery Plzeňského poháru záchranářů (Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, Letecká záchranná služba Líně, ISS NP Šumava, Horská služba Šumava).

 

 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka