Na sobotním Kaasfestu zavzpomínají na zvukaře, zahraje i Bára Hrzánová

Už v sobotu 28. května se v Plzni-Božkově uskuteční již třetí ročník hudebního festivalu Kaasfest. Celodenní program vyvrcholí večerním vystoupením Báry Hrzánové a její skupiny Condurango.

Jarní servisní akce AUTO CB

Akci pořádají příbuzní a kamarádi plzeňského zvukaře Jiřího Kaase, který v listopadu 2013 tragicky zemřel po pádu z kola u Kokořova na Nepomucku.

Program festivalu:
12:00 Míra Vanc a Skupina
13:00 Beached Whales
14:20 The Blbs
16:00 ZO-¬O-¬YA
18:00 HE band
20:00 Bára Hrzánová & Condurango

Program bude odstartován v poledne vystoupením plzeňského hudebníka Míry Vance a jeho Skupiny. Poté bude následovat instrumentální duo Beached Whales, které tvoří saxofonista Pavel Hrabě a absolvent klavíru Libor Batěk. Poté zahrají skupiny The Blbs a ZO-O-YA. Po 18. hodině to v Božkově rozbalí českobudějovická kapela HE band, kterou si před lety jako předkapelu pro svůj pražský koncert vybral Joe Cocker. „Hvězdou večera, která vystoupí od 20 hodin, pak bude Bára Hrzánová se svou skupinou Condurango,“ zve hlavní organizátor festivalu a klávesista ze skupiny ZO-O¬-YA Vladimír Kratochvíl.

Jiří Kaas by měl podle jeho slov radost, kdyby viděl, jakou akci jeho příbuzní a kamarádi pořádají. „Rozhodně by nechtěl, abychom truchlili. Proto na něj vzpomeneme takhle prostřednictvím muziky, kterou opravdu miloval,“ vysvětluje Kratochvíl.

Jiří Kass byl už od mládí technicky nadaný. Jeho kamarádi založili v roce 1977 skupinu Syrinx a on byl krátce nato její důležitou součástí – stal se zvukařem. „Tátu to tehdy strašně chytlo. Sice neuměl na žádný hudební nástroj, ale třeba dokázal vyrobit parádní repro soustavy, zesilovače a mixážní pulty, což se tehdy opravdu hodně cenilo. Dodnes máme doma jeho výrobky,“ vysvětluje jeho dcera Helena Kaasová (21), která se spolu se sestrou Eliškou (26) podílí na organizaci festivalu.

Kromě skupiny Syrinx zvučil Jiří Kaas kapely jako Nastřižený vlasy, Burma Jones, Pestalozzi či skupinu Petr Mach. Měl příležitost zvučit i Vladimíra Mišíka nebo Petra Nováka. Dále pracoval i na festivalech na Výstavišti a Lochotíně. Zvučil i zábavové kapely, jako třeba Medium, JT Special, Bend, Gallileo a další.

Plzeňskou skupinu Syrinx založili Jirka Zimmermann, Václav Česák, Láďa Marčan, Eda Hanzlík a Petr Vacek. V prosinci 1985 tam začal hrát i Vladimír Kratochvíl. Skupina Syrinx se v roce 1990 přejmenovala na OYA, ale dlouho už pak nehrála. V roce 2002 byla obnovena, ale následovalo jen několik koncertů. V roce 2003 odešel Jirka Zimmermann a zbytek kapely se rozhodl hrát dál jako ZO-O-YA. Tato kapela hraje doposud a na počest svého kamaráda, který už není mezi námi, zahraje i na Kaasfestu. Není od věci, že kapelami Syrinx a OYA prošlo mnoho známých i méně známých hudebníků, mezi nimi například Michal Röhrich, Petr Huňatý, Milda Šlesinger, Jirka Kuželka, Libor Silovský, Karel Hřebačka či Leoš Houdek.

V plzeňském Božkově se uskuteční již třetí ročník festivalu. První se předloni konal v Kokořově, kam Jiří Kaas jezdil na chalupu, druhý se uskutečnil loni v Božkově a navštívilo jej kolem dvou set lidí.

„Přijďte se bavit a užijte si skvělou atmosféru festivalu s příjemnými lidmi. Samozřejmostí bude dobré pivo a něco na zub. Za příznivého počasí se můžete těšit na jedinečný zážitek open-air festivalu, a pokud si počasí postaví hlavu, přesune se akce do místního sálu,“ zve Kratochvíl.

Vstupenky na Kaasfest jsou v prodeji ve dvou předprodejních místech v Plzni za 180 Kč na celý den. Jsou ke koupi zde: Inwest - inzertní noviny (Smetanovy sady 12), Houdek - hudební nástroje (Divadelní 1). Na místě budou za 230 Kč.

Kaasfest se koná pod záštitou starosty Městského obvodu Plzeň 2 Lumíra Aschenbrennera.


Základní fakta:
Kassfest • 6. 6. 2015 • od 12 hodin • Hostinec Pod kopcem, Plzeň-Božkov • zahrají Míra Vanc a Skupina, Beached Whales, The Blbs, ZO-¬O-¬YA, HE band, Bára Hrzánová & Condurango • vstupenky jsou v předprodeji za 180 Kč • www.kaasfest.cz • www.facebook.com/kaasfest



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka