Na Tachovsku začali chovat bizony na maso

Do hotelů v Karlových Varech a Mariánských Lázních by mělo směřovat maso z bizonů, jejichž chov zahájila firma Agročas Částkov z Tachovska. Na louce mezi Halží a Ctiboří se jich pase prvních 16. Zvířata byla dovezena z německého Oschatzu. Jeden kus stál 1500 eur (zhruba 42.000 Kč).

Cílená propagace v Plzni

Do hotelů v Karlových Varech a Mariánských Lázních by mělo směřovat maso z bizonů, jejichž chov zahájila firma Agročas Částkov z Tachovska. Na louce mezi Halží a Ctiboří se jich pase prvních 16. Zvířata byla dovezena z německého Oschatzu. Jeden kus stál 1500 eur (zhruba 42.000 Kč). Napsal to Tachovský deník.
"Zvířata budou venku celoročně," řekl ředitel Agročasu Miroslav Bečvář. Firma koupila jen čtyři jedince, další si zatím pronajala. Jejich každé druhé tele získají částkovští farmáři, ostatní majitel zvířat.
Podle Bečváře je návratnost investice během na dlouhou trať. Firma chová dvouleté krávy. "Užitnost z nich bude až tak za tři roky. Jeden kilogram svíčkové vyjde v obchodě na 1800 korun," řekl ředitel.
Maso chutná podobně jako hovězí. Je bez tuku, cholesterolu a dietní. Podle průzkumu trhu o ně mají zájem lázeňské hotely. Farmáři prodají také kůži a trofeje. Firma musí vyřešit, kdo jí bude zvířata porážet.
Bizoni se pohybují v oplocené ohradě, která je zajištěná elektrickým ohradníkem se dvěma řadami vedení trvale pod proudem.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
03.08.2007 09:15



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka