Na zajištění ordinace pro bezdomovce a cizince uvolní Plzeň přes čtvrt milionu

Dotaci ve výši 300 tisíc korun poskytne město Plzeň Poliklinice Bory, která za ni i nadále zajistí zdravotní péči osobám ohroženým sociálním vyloučením nebo již sociálně vyloučeným, a to s důrazem na bezdomovce a cizince.

Cílená propagace v Plzni

Rozhodli o tom zastupitelé města. 

Zdravotní péče bude Poliklinikou Bory poskytována dva dny v týdnu lékařem s atestací praktický lékař a zdravotní sestrou v prostorách ordinace Městské charity Plzeň – Domova sv. Františka ve Wenzigově ulici, dotace je na období od 1. července 2015 do konce roku.

„Zažádat o dotaci na zajištění zdravotní péče pro uvedenou cílovou skupinu bylo možné do 27. února, k datu uzávěrky se nám přihlásila jako jediný zájemce právě Poliklinika Bory, stávající poskytovatel této služby,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast školství a sociálních věcí Eva Herinková. 

Poliklinika Bory provozuje v Domově sv. Františka ordinaci praktického lékaře pro lidi bez domova již od roku 2011. Byla zároveň jediným subjektem, který po dlouholetém hledání byl ochoten tuto péči zajistit a zdravotní pojišťovny, zejména VZP, byly ochotny uzavřít s tímto subjektem smlouvu. Město Plzeň je tak jediným městem v republice, kde se daří kontinuálně poskytovat kvalitní zdravotní péči lidem bez domova, včetně jejího systémového financování.

Peníze z dotace půjdou zejména na mzdu lékaře a zdravotní sestry, zdravotní materiál (obvazy, desinfekce, léky atd.), doplatky na léky pro pacienty dle doporučení sociálního pracovníka. „Návštěvníci ordinace nemají potřebné peníze na léky, proto se jim nezbytné léky dávají přímo v ordinaci nebo se jim potřebný doplatek na léky hradí. Tato praxe se za poslední roky ukázala jako efektivní. Lékové doplatky jsou placeny pouze za pacienty doporučené sociálním pracovníkem Domova sv. Františka,“ vysvětlila Alena Hynková, vedoucí Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně. Podle Evy Herinkové je třeba si uvědomit, že zajištění lékařské péče osobám bez domova znamená zároveň zamezení řetězového šíření infekčních chorob a tím i ochranu veřejného zdraví. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka