Náměstí Republiky v Plzni v neděli provoněly polévky i pomoc dobré věci

První neděle v září patřila v Plzni jako už tradičně Festivalu polévky. Ve 40litrových kotlích vařily před zraky diváků vyhlášené restaurace, bistra i neziskové organizace.

Jarní servisní akce AUTO CB

Získanou energii z lahodných pokrmů bylo navíc letos možné ihned zužitkovat pro dobrou věc na dvou speciálních kolech, která s sebou do Plzně přivezla Nadace ČEZ prostřednictvím charitativní akce Pomáhej pohybem. Plzeňští labužníci a sportovci pro místní Středisko křesťanské pomoci a Městskou charitu Plzeň vyšlapali celkem 100 956 korun.

Návštěvníci nedělního Festivalu polévky ochutnávali na plzeňském náměstí Republiky grunty asijské exotiky, mexických specialit, české klasiky i veganské nebo bezlaktózové varianty tradičně oblíbeného chodu. Jako každý rok se polévky vařily přímo před zraky návštěvníků a soutěžily mezi sebou o tu nejoblíbenější. K ochutnání byly i takové pochoutky jako třeba vývar z mladého sumce, Aztécká polévka s tortilla chipsy nebo krkonošské kyselo. 

Letošní ročník festivalu připravil i sportovní koutek, kde se vydaná energie přeměňovala v podporu dvěma místním neziskovým organizacím. Nadace ČEZ přivezla svá charitativní kola, na nichž mohl každý zájemce o pomoc dobré věci šlapat jednu minutu a podpořit plzeňské Středisko křesťanské pomoci, nebo Městskou charitu Plzeň. „Polévka je grunt a dodává hodně síly, jak říkaly s oblibou už naše babičky. Musím uznat, že na tom něco je, protože návštěvníci nedělního Festivalu polévky šlapali jako o život,“ uvedla ředitelka Nadace ČEZ Michaela Žemličková.

Středisko křesťanské pomoci Plzeň poskytuje soubor služeb pro osoby ohrožené sociálním vyloučením a závislostí na návykových látkách, kterým pomáhá překlenout složitá životní období a nalézat nové životní cesty. Usiluje o jejich opětovné začlenění do společnosti a zisk maximální samostatnosti a soběstačnosti. Výtěžek z charitativního kola v hodnotě 50.422,- korun podpoří středisko v provozu jedné z několika poskytovaných služeb, Sociální rehabilitace. „Prostřednictvím služby Sociální rehabilitace poskytujeme našim uživatelům i hygienický servis, v němž mají k dispozici i pračku. Ta se nám bohužel nedávno rozbila, takže získané peníze využijeme na nákup nové. Ze zbylých peněz pořídíme další hygienické a kancelářské potřeby pro naše klienty a uhradíme část energií,“ uvedla vedoucí Sociální rehabilitace SKP Plzeň Tamara Csösz.

Městská charita Plzeň zajišťuje lidem v nouzi pomoc založenou na principech křesťanské lásky. Už přes dvacet let provozuje například Charitní ošetřovatelskou službu a další sociální služby na území Plzně a okolí. „Výtěžek z akce Pomáhej pohybem v hodnotě 50.534,- korun využijeme v našem Domově sv. Aloise, jehož posláním je zajišťování důstojného života osob s poruchami paměti za jejich současné aktivizace, profesionálního a osobního přístupu a především důrazu na zachovávání lidských práv a svobod. Nejnutnějším výdajem je pro nás v současné době oprava výtahu, kterou díky příspěvku můžeme částečně uhradit, a zjednodušit tak provoz domova a jeho užívání všem našim klientům,“ řekl ředitel MCHP Pavel Janouškovec.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 05.09.2016 15:06



0 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka