Od začátku května všichni návštěvníci restaurací budou muset připlatit. Po vstupu do Evropské Unie totiž přejdou restaurační zařízení ze snížené sazby DPH 5 procent do základní, tedy 22 procent.
Naše republika na rozdíl od Polska a Maďarska zapomněla vyjednat pro tento sektor přechodné období. Žádosti podané na poslední chvíli už evropské orgány nevyhověly.
Podle odborníků se zvýšení sazby u restauračních služeb bude týkat jen plátců DPH, tedy hotelů a restaurací s ročním obratem nad dva milióny korun. Tato hranice se od května sníží na jeden milión korun. Výhodu tak budou mít majitelé malých provozoven, kteří nejsou plátci DPH.
Analytici očekávají, že po 1.květnu stravovací služby podraží v průměru jen o čtyři až pět procent. Restauratéři podle nich totiž kvůli vysoké konkurenci do cen nepromítnou celé zvýšení DPH.