Nebílovy zvou na nedělní Poezii letního slunovratu

V první letní den, v neděli 21. června, se barokní nádvoří zámku Nebílovy stane dějištěm výjimečné kulturní akce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Letní slunovrat tu oslaví křtem nové knihy básnických textů plzeňského rodáka Ivo Hucla s názvem Návrat ke kruhu, který doprovodí koncert původních členů alternativní rockové kapely Dunaj. Dvojici hudebních legend, baskytaristu Vladimíra Václavka a kytaristu Josefa Ostřanského, doplní jazzový virtuóz na saxofon a klarinet Marcel Bárta. Básnické texty, které se budou celým poetickým podvečerem prolínat, představí režisér a herec Jakub Doubrava. Začátek je od 17:00 hodin, vstupné dobrovolé. 

Není náhodou, že si básník Ivo Hucl za místo křtu své knihy vybral právě nebílovský zámek. „Ivo Hucl patří mezi nejvýraznější kulturní osobnosti regionu a svým působením jej významně překračuje. Dlouhodobě s ním spolupracujeme a společně pořádáme multižánrový hudební festival Anima Music Fest, který se v letošním roce bohužel neuskuteční. Navíc šťáhlavická Bezejmenná čajovna, která mu patří, leží kousek od Nebílov a subjekty na bývalém panství by měly spolupracovat i v dnešní době. Jsme přesvědčeni, že prostředí zámeckého nádvoří je pro slavnost slunovratu jako stvořené“, vysvětlil s úsměvem kastelán zámku Nebílovy Milan Fiala.   

Kniha básnických textů Iva Hucla Návrat ke kruhu představuje rozsáhlý výběr z jeho tvorby. Téměř pět set básní mapuje jeho cestu od normalizace, kdy své texty publikoval pouze v samizdatu, přes období osobního hledání, až k otevření se imaginaci, člověku a přírodě. Především tu ale jsou zastoupeny novější texty, kterými autor osobitým způsobem navazuje na východní myšlení a českému čtenáři ho zatavuje do srozumitelných básnických obrazů. Zahrnuty jsou i dosud nevydané sbírky a skladby z posledních let – Neovladatelný jazyk, Písně popela, Pocta kalu, Slepé zrcadlo a existenciální básnická koláž Broken words, kterou autor vytvořil společně s čínským básníkem a disidentem Liao I-wu.

Sbírku doprovází dvacet dva konceptuálních kresebných úvah Františka Stekera, pedagoga Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara, dále tři eseje z pera japanologa a religionisty Robina Shoena Heřmana, hudebního publicisty Pavla Klusáka a literárního historika Vladimíra Novotného.
Texty doplňuje rozsáhlá fotografická příloha z archivů Jana Dienstbiera, Radka Kodery, Robina Shoena Heřmana, Tomáše Tykala, Alžběty Huclové, Daniela Šperla, Martina Chaloupky, Anny Charouzové, Ivety Merglové a Hany Větrovské.

Knihu vydala Bezejmenná čajovna jako 6. svazek Bezejmenné edice s finanční podporou Plzeňského kraje v redakci Vladimíra Novotného.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 20.06.2020 08:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka