Nechte děti odpočinout, do škol hned nemusí, informuje Plzeň uprchlíky

Plzeň připravila návod pro válečné uprchlíky z Ukrajiny, jak postupovat při získání místa ve školských zařízeních pro děti. Apeluje na to, že na prvním místě je pohoda dětí a není třeba ihned po příchodu do Plzně řešit školku a školu.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vzhledem k traumatům, která mnohé děti při útěku ze své vlasti zažily, město doporučuje, aby si s nimi nejprve rodiče odpočinuli, zvykli si na nové prostředí. Do škol a školek není nutné spěchat. Zápisy do základních škol se v Plzni uskuteční v dubnu, do mateřinek v květnu. Návod, jak postupovat, je v českém i ukrajinském jazyce na https://www.plzen.eu/pomoc-ukrajine/.

„Dříve než rodina začne řešit umístění dětí do kolektivu, je třeba zabezpečit jejich duševní pohodu a zdraví. Dětem může trvat i několik měsíců, než si na nové prostředí zvyknou. Vyzývám proto rodiče z Ukrajiny, aby nic neuspěchali. Po dobu prvních třech měsíců pobytu v České republice není nutné zahajovat povinné předškolní vzdělávání ani povinnou školní docházku,“ uvedla radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová.

Přijetí dítěte do mateřské či základní školy je vhodné v případě, že dítě neprožívá akutní trauma. Důležité je, aby se dítě do školy těšilo a nevnímalo pobyt ve škole v novém kolektivu bez jazykové znalosti jako další stresující událost. V každém případě je však nástup do školy uprostřed školního roku pro každé dítě náročný, a není nutné na přijetí do školy spěchat.

Zápisy do základních škol zřizovaných městem Plzní se uskuteční od 1. dubna do 9. dubna 2022. Konkrétní termíny jednotlivých škol jsou na https://www.plzen.eu/pomoc-ukrajine/ a další detaily týkající se zápisů na www.plzenskeskoly.cz/novinky/. „Povinná školní docházka se vztahuje na cizince, kteří mají v ČR právo pobývat po dobu delší než 90 dnů (ať už se jedná o azyl, vízum za účelem strpění pobytu nebo za účelem dočasné ochrany nebo jiný právní titul). Pokud se zákonný zástupce rozhodne dítě do základní školy zapsat, je to jeho právo, a může tak učinit kdykoliv. Od září 2022 se povinná školní docházka bude vztahovat na děti narozené v období od 1. 9. 2007 do 31. 8. 2016, spádová škola se bude určovat podle místa (faktického) pobytu dítěte,“ doplnila vedoucí Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Magistrátu města Plzně Dagmar Škrlantová.

Co se týká mateřských škol, je nyní možné přijetí pouze dětí s povinným předškolním vzděláváním (tj. dítě narozené do 31. 8. 2016).  Povinné předškolní vzdělávání se vztahuje na cizince, kteří oprávněně pobývají v Česku déle než 90 dnů.  Zápisy do mateřských škol zřizovaných městem Plzní pro školní rok 2022/23 budou probíhat v době od 2. 5 do 16. 5. 2022.

Kdo naléhavě potřebuje zajistit hlídání mimo rodinu již nyní a nemá v Plzni zázemí, může využít tři adaptační skupiny, které jsou v provozu v době od 7 do 16 hodin. Informace k těmto skupinám jsou na https://www.plzen.eu/pomoc-ukrajine/.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka