Nejčastější omyly při rekonstrukci panelového bytu. Na co byste si měli dát pozor?

Pustíme-li se do rekonstrukce, mezi největší strašáky, kterých se (často právem) děsíme, jsou výdaje nad rámec rozpočtu a také nechtěné prodlužování doby, po kterou bude rekonstrukce probíhat. Jenže peníze vynaložené navíc ani mnohem delší časový úsek ani zdaleka nejsou jediné nástrahy, se kterými se při rekonstrukci panelového bytu můžete setkat.


Nepromyslíte si finanční rozpočet

Vidina krásně zrekonstruovaného bytu je velmi lákavá a často je také důvodem, proč si z očí nesundáme klapky, pokud jde o finance. Asi nejčastějším přešlapem je totiž nedostatečně promyšlený finanční rozpočet.

Nastavte si rozpočet tak, abyste nemuseli slevit ze svých představ. Dopředu si spočítejte, jestli na všechna přání a nároky máte dostatek peněz. Pokud ne, dobře zvažte, jestli rekonstrukci neodložit a nenašetřit. Nedělejte tu chybu, že kvůli urychlení rekonstrukce s omezeným rozpočtem slevíte na kvalitě.

Podceníte plánování

Rekonstrukce není jen o tom, že si koupíte stylový retro nábytek, po kterém už delší dobu pokukujete. Chce to mít plán, a to ideálně i záložní.

Když si dáte na začátku dost práce s tím, abyste všechno pečlivě naplánovali, nestane se vám v průběhu rekonstrukce, že budete nuceni něco udělat jinak a tím ztratit nejen čas, ale především finance. Správná organizace předejde nepříjemným překvapením. Mějte plán B a klidně i C.

Máte nereálná očekávání

Možná už svůj panelákový byt vidíte v novém kabátku. Trochu naivně si představujete, jak se v pokoji vyjímá dominantní obývací stěna. Jak kuchyni sluší nové obložení za kuchyňskou linkou. V hlavě si přehráváte obrázky nové koupelny.

Dalším velmi častým omylem jsou nereálná očekávání. Přání a představy jsou jedna věc, realita a praxe věc druhá. Mnoho lidí udělá tu chybu, že v rámci rekonstrukce nemyslí na své zvyky a potřeby, neberou v potaz počet lidí, kteří v bytě žijí, ale hnacím motorem je pro ně design. Až když je pozdě, zjišťují, že pozlátko není všechno.

Přeceňujete své schopnosti

Možná chcete ušetřit a myslíte si, že na všechno stačíte sami. Nikdo nechce podceňovat vaše kutilské schopnosti a je pravda, že zručný kutil si s některými činnostmi při rekonstrukci jistě poradí tzv. na vlastní triko.

Mějte ale nohy pevně na zemi a dobře si rozmyslete, jestli opravdu stačíte na všechno, co jste v rámci rekonstrukce naplánovali. Pokud špatně odhadnete své možnosti, snadno napácháte více škody nežli užitku a ve finále za pomoc profesionála zaplatíte dvakrát tolik, nežli kolik byste vynaložili, pokud byste práci od začátku přenechali jemu.

Vybíráte laciný materiál

Tolik rekonstrukcí už nedopadlo dobře jen díky tomu, že se vlastníci panelového bytu rozhodli ušetřit na kvalitě použitých materiálů. Kvalita by pro vás ale měla být na prvním místě, i kdyby to znamenalo vyšší investici nebo postupný nákup ve slevách a výprodejích.

Pamatujte, že kvalita prodlužuje životnost výrobku. Stylová sedací souprava za pár korun možná nenaruší finanční plán, ale za pár měsíců začne vrzat a znepříjemňovat vám život. Na materiálu byste neměli šetřit, ať už jde o nábytek, nebo věci určené k přestavbě vašeho bytu.

Špatně si to načasujete

Chcete-li se pustit do radikální rekonstrukce, dobře si to načasujte. Máte-li v plánu renovaci vícero věcí naráz, ať už jde o okna, koupelnu, výmalbu, podlahy a podobně, určitě je rozumné tzv. vyklidit prostor a všechno udělat naráz.

Nejenže se vyhnete otravným dodělávkám, které se pak často odsunují, protože se do nich nikomu nechce, ale nebudete muset tolikrát zvát profesionály a dělníky, nemluvě o úklidu, který si takhle odbydete pěkně najednou – to ženy jistě ocení.

Zdroj obrázku 1: Stokkete / Shutterstock.com
Zdroj obrázku 2: Stock-Asso / Shutterstock.com

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka