Nejlépe si žije Praha. Plzeňsko obhájilo bronz

Kulturní a společenské centrum, nejnižší nezaměstnanost, nejlepší zdravotní a sociální péče a vysoká úroveň vzdělávání a péče o děti. Nejen to jsou důvody, které dělají z hlavního města nejlepší Místo pro život letošního roku. Praha svoji pozici obhájila, na druhé místo se vyšvihl Pardubický kraj a bronz putuje na Plzeňsko.


Na pomyslných stupních vítězů poprvé chybí Královéhradecký kraj. Místo pro život je společensky přínosný srovnávací výzkum mapující kvalitu života obyvatel v regionech České republiky, který realizuje analytická agentura Datank.

Nejlepší Místo pro život 2016? Jednoznačně Hlavní město Praha

V Praze se žije jedna báseň a na své si zde přijdou všichni. I z toho důvodu se hlavní město opět stalo nejlepším místem pro život v České republice. Praha uspokojí skoro všechny. Od studentů vysokých škol až po milovníky kultury a společenského života. Práce se v Praze shání daleko snáze, průměrná mzda je nejvyšší v zemi, zdravotní péče je na lepší úrovni než ve většině dalších krajů a v neposlední řadě se hlavní město pyšní velkým počtem spolků, nadací a občansky prospěšných organizací. Ve všech těchto oblastech a kritériích je Praha jasně na špici. V Praze však není jen blaze, samozřejmě se jí nevyhýbají problémy pro velkoměsta typické. Mezi ně patří především velká kriminalita a to i přesto, že Prahu hlídá nejvíce policistů v celé republice. Další oblastí, která život v našem hlavním městě ztěžuje je oblast ekologie a životního prostředí. Množství emisí je zde nejvyšší ze všech krajů a zeleně tu naleznete naopak úplně nejméně. Co je však oproti loňskému roku pozitivní, je fakt, že Praha se s těmito nedostatky snaží bojovat a v investicích do životního prostředí poskočila z poslední příčky hned na pátou.

Plzeňský kraj obhájil třetí příčku

Plzeňský kraj patří dlouhodobě k nejlepším místům pro život i díky velice dobré kvalitě výsledků skoro ve všech hodnocených oblastech. I v letošním roce se Plzeňsko stalo jedním z top tří krajů a obhájilo třetí příčku. Svůj status si region zaslouží především díky kvalitním pracovním podmínkám a volnočasovým aktivitám. Lidé si zde hledají práci snadno, dlouhodobá nezaměstnanost klesá a platy patří k nadprůměrným v republice. Obyvatelé mají spoustu možností, kam vyrazit za kulturou a především za sportem. Co se týče sportovních aktivit, je na tom Plzeňsko vůbec nejlépe v celé republice. Lidé na Plzeňsku jsou šetrní k okolnímu prostředí, produkují nejméně odpadu v republice. Bohužel se to samé nedá říci o firmách, které naopak vyprodukují nadprůměrné množství podnikového odpadu. Největším problémem však stále zůstává infrastruktura. Až 17 procent lidí není připojených ke kanalizaci a silnic a dálnic je tu o 26 procent méně než jinde. V této oblasti zůstává region i nadále nejhorší v celé ČR.




Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka