Lahodnost, pikantnost a estetiku hodnotila přísná porota při soutěži o nejlepšího utopence. Vrcholem soutěže ve Starém Plzenci byl festival utopenců. Tam měli lidé možnost ochutnat nejlepší letošní výtvory. Soutěž o nejchutnějšího utopence prokázala, že tradiční česká pochutina i přes počáteční nedůvěru byrokratů z Bruselu do Evropské unie patří. Letos do soutěže dorazily sklenice s pikantní lahůdkou i z Poděbrad a Prahy. Jednoznačným vítězem se stal pražský gurmán Otakat Lipold, vloni druhý. Letos přišel s vylepšeným receptem a vsadil na ostřejší chuť. Základem jeho nálevu byl bzenecký ocet a osvědčené špekáčky z berounského řeznictví. Vítěz měl navíc nazdobené utopence exklusívně naskládané do čtyřlitrové sklenice, kde je prokládal především červenou paprikou a feferonkami. Vzniklo tak i oku lahodící umělecké dílo.