Za branami pivovaru Plzeňský Prazdroj se včera uskutečnilo první regionální kolo mezinárodní soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2009 o nejlepšího výčepního. První místo obsadil Oldřich Jerman z mostecké Restaurace Veronika. Plzeňského kola se zúčastnilo 35 výčepních, přičemž pět nejlepších postoupilo do národního finále.
„Plzeň, jakožto kolébka piva Pilsner Urquell, je doslova přeplněná kvalitními výčepními. Proto mě vítězství v regionálním kole velmi mile překvapilo, “ prohlašuje Oldřich Jerman a dodává: „V národním finále bude konkurence ještě větší, ale dopředu nic nevzdávám.“ Oldřich Jerman provozuje své řemeslo již 14 let.
Postupující:
Oldřich Jerman, Restaurace Veronika, Most
Milan Trávníček, U Mansfelda, Plzeň
Michal Králik, Šenk Na Parkánu, Plzeň
Eduard Štujber, Radniční sklípek, Litoměřice
František Šlapák, Restaurace U Reinerů, Písek
Regionální kola budou pokračovat 20. května v Praze a 21. května v Brně. I z nich postoupí vždy pět nejlepších. Společně tak utvoří elitní patnáctku, která se utká 30. června v národním finále. Titul mistra výčepního České republiky se sebou přinese zájezd do Londýna a návštěva loňského vítěze soutěže, pivo na rok zdarma a samozřejmě účast na mezinárodním finále (Berlín, říjen 2009).
„Plzeňské regionální kolo bylo hodně vyrovnané. Ale každý, kdo viděl Oldřicha Jermana čepovat, nemohl o jeho vítězství pochybovat,“ komentuje průběh regionálního kola v Plzni Starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka a dodává: „Dokážeme postavit pivovar tak, jak se má stavět. Dokážeme uvařit pivo tak, jak má vypadat i chutnat. Dokážeme dopravit pivo do restaurací v té nejlepší kondici. Ale jen a pouze výčepní dokáží pivo načepovat tak, aby lidé mohli ocenit skutečné kvality plzeňského ležáku. V soutěži Pilsner Urquell Master Bartender se výčepní mezi sebou srovnají, mohou hrát o hodnotné ceny, ale mnoho věcí se také naučí. To je cílem Plzeňského Prazdroje. “
Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2009 se přihlásilo 352 českých výčepních. Ještě před regionálními koly proběhla internetová kvalifikace, která byla založena na vědomostních otázkách i na důvtipu řešitelů. Do každého regionálního kola postoupilo vždy 35 nejlepších výčepních.
Soutěž Pilsner Urquell Master Bartender je určená všem ctižádostivým výčepním, kteří sdílí nadšení pro své řemeslo a pro plzeňský ležák Pilsner Urquell. K tomu, aby se z obyčejného výčepního stal mistr světa, je zapotřebí nejen dokonale načepovat pivo. Důležitými argumenty pro vítězství je
i charismatické vystupování, umění poutavě prezentovat pivo jako jedinečný nápoj, znalosti z oblasti výroby, historie piva a péče o něj.