Němčina je v Plzni opět na vzestupu

Po osmi letech se vrací němčina na největší strojařskou střední školu v kraji. Nepovinnou výuku od tohoto týdne nově navštěvuje více než 70 studentů Střední průmyslové školy a Střední odborné školy profesora Švejcara v Plzni.

Jarní servisní akce AUTO CB

Kurzy němčiny budou realizovány díky finanční podpoře německých investorů v regionu, které v tomto projektu sdružuje Česko-německá obchodní a průmyslová komora ve spolupráci s Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže Tandem. Společně chtějí zvýšit znalost němčiny v kraji a tím zlepšit uplatnění mladých absolventů na trhu práce. Projekt je dále podporován Krajským úřadem Plzeňského kraje a Regionální hospodářskou komorou Plzeňského kraje.

Střední průmyslová škola strojní vzdělává ve strojírenských oborech žáky, kteří následně míří na technické obory vysokých škol nebo do strojírenských firem. Obnovení němčiny právě na této střední škole je velice přínosné a vítané u žáků i samotných firem. „Studenti se u nás učí povinně pouze jeden cizí jazyk a drtivá většina z nichž si vybírá angličtinu. Byl jsem až překvapen, že zájem o nabízený kurz němčiny byl tak enormní. Jsme velmi rádi za podporu ze strany zapojených německých firem, které finančně umožnily projekt odstartovat,“ říká ředitel školy Rostislav Študent.

 Odpolední kroužek se zaměří na gramatiku a odbornou slovní zásobu. Inovativním prvkem ve výuce bude zapojení česko-německé jazykové animace, nevšední metody k přiblížení cizího jazyka. Speciálně vyškolení spolupracovníci Koordinačního centra budou v pravidelných vstupech doplňovat práci stálého pedagoga a pomocí zábavných jazykových aktivit budou motivovat studenty k učení němčiny. Zajímavou součástí kroužku budou rovněž návštěvy rodilých mluvčích nebo exkurze do německých firem v regionu.

V Plzeňském kraji sídlí desítky německých investorů, které zaměstnávají tisíce pracovníků v různých oborech. Znalost německého jazyka je pro uchazeče na trhu práce prokazatelnou výhodou, a to nejen v případě, že se ucházejí o pracovní místo u německé společnosti. Dle úspěšnosti pilotního ročníku a zájmu ze strany dalších odborných škol plánují realizátoři rozšíření projektu v budoucnosti i na další vzdělávací instituce v regionu.

 Projekt výuky němčiny ve spojení s česko-německou jazykovou animací na odborné střední škole je realizován za podpory německých investorů v regionu, Česko-německé obchodní a průmyslové komory a Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem. Realizaci dále finančně podporuje Krajský úřad Plzeňského kraje z prostředků Nadačního fondu Plzeňského kraje a marketingově zaštiťuje Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje.

Koordinační centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a Regensburgu jsou v České republice a Spolkové republice Německo celostátními odbornými pracovišti pro výměnu dětí a mládeže mezi oběma zeměmi. Koordinační centra podporují sbližování a rozvoj všestranných styků a přátelských vztahů mezi mladými lidmi z Česka a Německa. 



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 02.11.2016 12:13



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka