Nízké ceny pečiva silně omezují investice pekařských firem v Česku, řekl Jan Kout z firmy Pekass Plzeň. Podniky podle něj přežívají, horko těžko obnovují pouze to, co mají, ale nezbývá jim na investice. Kout se stal podnikatelem roku 2006 Plzeňského kraje. Firma vyrábí a dodává nové i repasované stroje do všech pekáren v Česku a z deseti procent vyváží na Slovensko, méně také do Německa a Rakouska.
Pekass s 30 lidmi bude rád, když letos udrží loňské tržby kolem 150 milionů korun. "Kdyby nám vyskočily ceny pekařských produktů, tak s nějakým zpožděním vzrostou investice v pekárnách," řekl Kout. Podnik, který patří k největším českým firmám v oboru, dodává sila na mouku, hnětače, pece a linky na pečivo. "V ČR se nám daří konkurovat velkofirmám zejména nonstop servisem, individuálním přístupem a kvalitou výrobku," uvedl Kout.
Reálná cena rohlíku je podle něj 1,50 koruny, což by pekařům umožňovalo přiměřený zisk a mohli by si dovolit investovat. "Oni ho ale prodávají z pekárny za 80 až 90 haléřů, přitom v roce 1989 stál rohlík 60 haléřů," dodal. Ukažte mi druhé zboží, které má za 17 let obdobný nárůst, uvedl. V obchodních řetězcích ho přitom zákazníci kupují za 1,50 až 1,90 koruny.
Podle ředitele Pekassu jsou marže stále horší a horší. Dokumentoval to nedělní valnou hromadou svazu pekařů, kde bylo vidět, jak řetězce vydělávají na zdražení. "Pekaři nezdražili, pouze ohlásili, ale z rohlíku za 80 haléřů se stal rohlík za korunu třicet a o několik měsíců později, kdy pekaři zdražili o osm až devět haléřů, se z toho stal rohlík za 1,90," uvedl Kout. Řetězce z toho podle něj měly celkem o korunu víc.
Podle Kouta dokumentuje stav oboru průměrná mzda, jedna z nejhorších v ČR. Pohybuje se kolem 8000 korun, mírně nad minimální úrovní.
Pekass převzal před 14 lety převzal německou firmu, která založila v Milevsku pobočku na výrobu sil na mouku. "Firma zbankrotovala a my koupili know-how a se třemi původními pracovníky založili společný podnik." řekl ředitel. Plzeňský podniky nyní dodává do pekáren kromě jiného veškerá zařízení na skladování, dávkování, vážení mouky a dalších surovin. Zařízení na míchání nevyrábí, ale kupuje od výrobce.