Novou alej k zámku Zbiroh vysadily děti během 72 hodin

V západočeském Zbirohu vysadili starosta společně s dětmi z místní základní školy během dobročinné iniciativy 72 hodin přes tři desítky nových stromů podél cesty ke Zbirožskému zámku. Ve výsadbě aleje, která trvala přesně tři dny a tři noci, podpořila Zbiroh Nadace ČEZ příspěvkem v hodnotě 55 375 korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Nové stromy teď lemují ulici Pod Parkem vedoucí k zámku Zbiroh. Původně zde rostly vzrostlé kaštany, postupem času ale byly stromy zničeny nebo vykáceny. Město se proto rozhodlo vrátit místu původní podobu. Sázení stromů započalo vloni. „Vysadili jsme stromořadí 33 lip srdčitých, které u zámecké brány plynule navazují na část lipové aleje, jež byla vysazena loni, a vede až k aleji ořešáků,“ uvedl starosta města Milan Rusek. Ten si vzal výsadbu na starost společně s dětmi z místní základní školy. „Zapojili jsme se s dětmi do projektu, v němž kdykoliv během 72 hodin dobrovolníci po celé republice pomáhají druhým, přírodě či okolí. Rád bych poděkoval všem dětem a dalším zapojeným, zejména společnosti Lesospol Zbiroh, kteří městu s výsadbou po tři dny neúnavně pomáhali, a díky nimž se můžeme pyšnit krásnou a funkční alejí podél cesty k oblíbenému turistickému cíli,“ dodal Milan Rusek.

Česká města a obce s podporou Nadace ČEZ obnovují či nově vysazují stromořadí od roku 2011. Díky neustávajícímu zájmu žadatelů o grant se již podařilo vysadit přes dvě stě alejí a letos k nim přibývají desítky dalších. „Jsme rádi, že jedna z prvních vlaštovek podzimních výsadeb v Plzeňském kraji spočívala v ukázkové spolupráci místních občanů včetně dětí a zastupitelů obce. Svým zájmem a kolektivním nadšením dali krásný příklad všem, kteří se na letošní sázení stromů teprve chystají,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pozitivní vliv stromů se dotýká mnoha oblastí lidského života. Správně umístěná zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu, tlumit výkyvy teploty i nežádoucí proudění vzduchu. Je významným producentem kyslíku a částečně také vzduch zbavuje škodlivých plynů. Snižuje prašnost i hluk a plní důležitou estetickou funkci. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 17.10.2016 17:06



5 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka