Nový osvětlený přechod u školy zvyšuje dopravní bezpečnost v Lužanech

V centru Lužan na Plzeňsku letos v rámci investiční akce opravili frekventovanou silnici a vybudovali nový přechod pro chodce.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vzhledem k hrozícím dopravním rizikům byla zebra automaticky osazena také bezpečnostním osvětlením, na jehož instalaci obci přispěla Nadace ČEZ 117 424 korunami. Bezpečný přechod usnadní každodenní cesty místním občanům včetně dětí docházejících do přilehlých škol.

Frekventovaný přechod pro chodce se v Lužanech nachází mezi dvěma autobusovými zastávkami a navíc v těsné blízkosti místní mateřské a základní školy, obecního úřadu, kulturního domu i prodejny potravin. „Dříve přes silnici vedl neosvětlený přechod označený pouze dopravními značkami. V rámci rozsáhlé investiční akce došlo k opravě a rozšíření inkriminované komunikace a její rozdělení ostrůvkem uprostřed vozovky. Bylo tudíž nutné adekvátně reagovat rovněž novým místem pro přecházení, které bude dostatečně přehledné a osvětlené, a zvýší tak dopravní bezpečnost v centru naší obce,“ uvedla starostka Lužan Věra Petrželková.

Kromě instalace speciálního osvětlení upravila obec také okolí nově zbudovaného přechodu, v jehož místech dle statistik projede zhruba 9 tisíc vozidel denně. Celý projekt tak podstatně usnadní každodenní cesty zejména dětem mířícím do přilehlých škol i všem cestujícím hromadnou dopravou. O další zvyšování dopravního bezpečí v obci usiluje její vedení opravou a budováním nových chodníků i rekonstrukcí starých komunikací. 

O pomoc při osvětlování kritické zebry se v Lužanech postarala Nadace ČEZ, která pod dohledem odborníků z řad krajských zástupců BESIP osvětluje nebezpečné přechody již od roku 2013. „Základním pravidlem bezpečnosti na silnicích je vidět a být viděn. Zejména v místech, kde se denně pohybuje velké množství chodců včetně dětí, je nutné, aby je projíždějící řidiči viděli včas. To zajistí správné osvětlení přechodu, které na něj upozorní i za tmy nebo zhoršeného počasí,“ řekla Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Další fakta:


* Přechody pro chodce jsou častým místem dopravních nehod s často tragickými následky. Devátou nejtragičtější příčinou nehod zaviněných řidičem motorového vozidla bylo v loňském roce nedání přednosti chodci na vyznačeném přechodu. Z tohoto důvodu loni zemřelo 21 chodců.

* Při rychlosti 75 km/h potřebuje řidič k reakci nejméně 31 m (1,5 s).

* Kvalitní osvětlení dokáže snížit počet střetů s chodci na přechodech až o 65 %. 

* Osvětlení se projektuje na každý přechod zvlášť, do výpočtů se zahrnuje nejen šířka silnice a přechodu, ale i okolní osvětlení, barva povrchu silnice, stoupání či klesání vozovky atd.

* Osvětlení přechodu není přímo shora, ale pod mírným úhlem vždy ze směru příjezdu aut. Chodec je tak osvětlen více ze strany, aby jej řidič viděl skutečně jasně. Současně je třeba nastavit osvětlení tak, aby řidiče ani v jednom směru neoslňovalo.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka