Nový projekt má připomenout plzeňského botanika Františka Malocha

Rada města Plzně souhlasila s poskytnutím dotace ve výši 50 tisíc korun na projekt, jehož cílem je propagace plzeňského profesora a významného botanika Františka Malocha. Ten žil v letech 1862 až 1940 a zasloužil se o zmapování flóry v oblasti Plzeňska. Jeho odkaz připomíná řada článků v dobovém tisku a především odborné publikace.


Projekt počítá s vydáním publikace o jeho životě a uspořádáním doprovodných akcí včetně tematicky navazující fotografické výstavy a botanické exkurze pro veřejnost. Poskytnutí peněz z Fondu životního prostředí města Plzně musí ještě schválit zastupitelé. 

„Články v dobovém tisku a odborné publikace zaznamenávají jeho rozsáhlý botanický výzkum, jsou za nimi desetiletí intenzivní práce. Základním dílem o flóře tohoto území je Malochova publikace Květena v Plzeňsku z roku 1913, dodnes je hodnocena odborníky jako seriózní a na vysoké odborné úrovni. Předmětem zájmu projektu je ale jiné Malochovo dílo, jež oslovuje širší než odbornou veřejnost. Je jím půvabná cestopisná črta s názvem Ke kolébce zlatonosné Otavy,“ přiblížil náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Petr Náhlík. František Maloch v ní popisuje své putování krajinou Pootaví a Povydří v roce 1916. Text popisuje dobu sto let vzdálenou, zápisky ji ovšem velmi autenticky přibližují. Popisují rostlinstvo, detaily krajiny i setkání s lidmi a lákají ke srovnání. 

Dílčím cílem projektu je sběr místopisného a botanického materiálu, který zmapuje popisovanou oblast v dnešní době, hlavním cílem je vydání původního textu, který bude doplněn vysvětlujícími komentáři, obrázky rostlin a současnými fotografiemi popisovaných míst. Populárním prvkem, který starou i novou část knihy pevně propojuje, je "skutečná" postava Františka Malocha, loutka vytvořená dle fotografie pana profesora. Figuruje na místech, kudy pan profesor v roce 1916 procházel a pronáší slova jeho textu. Osobnost plzeňského botanika tak ožije před očima čtenáře. Kniha má ambice oslovit celé čtenářské spektrum, tedy od dětí až po nejstarší čtenáře. Autorkou projektu je Martina Kožíšek Ouřadová. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka