Nový rockový Kaasfest v Plzni zavzpomíná na tragicky zesnulého zvukaře

Nový rockový festival Kaasfest to v Plzni rozjede už 6. června v Hostinci Pod kopcem v Božkově. Vrcholem celého dne bude večerní vystoupení skupiny Neřež (na snímku).

Cílená propagace v Plzni

Akci pořádají příbuzní a kamarádi plzeňského zvukaře Jiřího Kaase, který v listopadu 2013 tragicky zemřel po pádu z kola u Kokořova na Nepomucku.

Na festivalu vystoupí tyto kapely: High Gain, Ocho Ríos (unplugged), The Blbs, Petr Mach,  ZO-O-YA, Jirka Mucha a Neřež jako hlavní bod celého programu.

Jiří Kass byl už od mládí technicky nadaný. Jeho kamarádi založili v roce 1977 skupinu Syrinx a on byl krátce nato její důležitou součástí – stal se zvukařem. „Tátu to tehdy strašně chytlo. Sice neuměl na žádný hudební nástroj, ale třeba dokázal vyrobit parádní repro soustavy, zesilovače a mixážní pulty, což se tehdy opravdu hodně cenilo. Dodnes máme doma jeho výrobky,“ vysvětluje jeho dcera Helena Kaasová (20), která se spolu se sestrou Eliškou (25) podílí na organizaci Kaasfestu. 

„Tatínek by měl velkou radost," shodují se obě a zvou na nový plzeňský festival. „Táta muzikou žil, proto na něj chceme zavzpomínat právě takhle. Byly bychom rády, kdyby v Plzni vznikla nová festivalová tradice," říká Eliška Kaasová. 

Kromě skupiny Syrinx zvučil její otec kapely, jako Nastřižený vlasy, Burma Jones, Pestalozzi či skupinu Petr Mach. Měl příležitost zvučit i Vladimíra Mišíka nebo Petra Nováka. Dále pracoval i na festivalech na Výstavišti a Lochotíně. Zvučil i zábavové kapely, jako třeba Medium, JT Special, Bend, Gallileo a další.

„Plzeňskou skupinu Syrinx založili Jirka Zimmermann, Václav Česák, Láďa Marčan, Eda Hanzlík a Petr Vacek,“ říká hlavní organizátor Kaasfestu, klávesista Vladimír Kratochvíl, který začal v Syrinxu hrát v prosinci 1985, když se vrátil z vojny. Skupina Syrinx se v roce 1990 přejmenovala na OYA, ale dlouho už pak nehrála. V roce 2002 byla obnovena, ale následovalo jen několik koncertů. V roce 2003 odešel Jirka Zimmermann a zbytek kapely se rozhodl hrát dál jako ZO-O-YA. Tato kapela hraje doposud a na počest svého kamaráda, který už není mezi námi, zahraje i na Kaasfestu. Není od věci, že kapelami Syrinx a OYA prošlo mnoho známých i méně známých hudebníků, mezi nimi například Michal Röhrich, Petr Huňatý, Milda Šlesinger, Jirka Kuželka, Libor Silovský, Karel Hřebačka či Leoš Houdek. 

V plzeňském Božkově se uskuteční již druhý ročník festivalu. První se loni konal v Kokořově, kam Jiří Kaas jezdil na chalupu. „V Kokořově je to sice moc krásné, a dokonce tam vzniklo nové pódium, ale nemělo to tam budoucnost. Říkali jsme si to i s maminou. A najednou se zrodil nápad udělat to na Božkově. Táta by byl určitě rád, kdyby mohlo takovou akci navštívit více lidí. Takže doufám, že se to na Božkově povede!“ vysvětlila důvod přemístění festivalu Helena Kaasová. První ročník festivalu se podle ní povedl. „Povídaly jsme si s návštěvníky, na tátu se hodně vzpomínalo, lidé vykládali mnoho historek,“ usmívá se Helena.

„V Božkově důstojně zavzpomínáme na Jirku, který nám všem moc chybí. Ale určitě nechceme truchlit, nechtěl by to ani Jirka. Zveme všechny, kteří ho znali, i ty, kteří si jen chtějí poslechnout pěknou muziku, aby se v sobotu 6. června přišli podívat do Božkova,“ říká Vladimír Kratochvíl. 

„Přijďte se tedy bavit a užijte si skvělou atmosféru festivalu s příjemnými lidmi. Samozřejmostí bude dobré pivo a něco na zub. Za příznivého počasí se můžete těšit na jedinečný zážitek open-air festivalu, pokud si počasí postaví hlavu, přesune se festival do místního sálu,“ dodává Kratochvíl.

Vstupenky na Kaasfest jsou v prodeji ve čtyřech předprodejních místech v Plzni za 180 Kč na celý den. Jsou ke koupi zde: Inwest - inzertní noviny (Smetanovy sady 12), prodejna CD Globus international (Americká 31, vedle Ráje kuřáků), Houdek - hudební nástroje (Divadelní 1) a samozřejmě v hostinci Pod kopcem v Božkově, kde se festival koná. Na místě budou za 230 Kč.

Kaasfest se koná pod záštitou starosty Městského obvodu Plzeň 2 Lumíra Aschenbrennera.

Základní fakta:

Kassfest • 6. 6. 2015 • od 11 hodin • Hostinec Pod kopcem, Plzeň-Božkov • zahrají  High Gain, Ocho Ríos (unplugged), The Blbs, Petr Mach, ZO-O-YA, Jirka Mucha, Neřež • vstupenky jsou v předprodeji za 180 Kč • www.kaasfest.cz • www.facebook.com/kaasfest



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka