O převodu plzeňské hvězdárny jedná město s krajem

K 30. červnu 2016 bude zrušena městská příspěvková organizace Hvězdárna a planetárium Plzeň, rozhodli zastupitelé města. O jejím dalším osudu radnice nyní vyjednává se zástupci vedení Plzeňského kraje.

Jarní servisní akce AUTO CB

Cílem je to, že by pod sebe získala hvězdárnu a planetárium krajská příspěvková organizace Hvězdárna v Rokycanech a udělala z ní svou plzeňskou pobočku. 

„Osud naší hvězdárny řešíme proto, že existuje smlouva z roku 2010 mezi městem Plzeň a Techmania Science Center, podle které mělo od roku 2016 dojít ke zrušení hvězdárny. Tehdejší vedení města chtělo soustředit činnosti směřující k popularizaci vědy a techniky pro veřejnost do Techmanie,“ přiblížila náměstkyně primátora Eva Herinková. 

Techmanie otevřela své 3D Planetárium, které nabízí obdobné aktivity, které zajišťuje Hvězdárna a planetárium Plzeň. Mezi tyto činnosti se řadí především pořádání populárně vědeckých a odborných přednášek, seminářů, konferencí, sympozií, filmových akcí, kurzů astronomie a další. Protože ale Hvězdárna a planetárium Plzeň i přes postupné utlumování vykazuje nadále velmi aktivní činnosti, nabízí stále množství akcí pro veřejnost- letos konkrétně uspořádalo 402 akcí s návštěvností téměř 21 tisíc lidí a rozvíjí výukové programy pro školy, zahájila Rada města Plzně jednání se zástupci vedení Plzeňského kraje o dalším osudu Hvězdárny a planetária Plzeň s cílem zachovat kontinuitu aktivit organizace. „Ředitelé Hvězdárny v Rokycanech a Hvězdárny a planetária Plzeň deklarovali společný zájem na budoucím rozvoji Hvězdárny v Rokycanech s pobočkou v Plzni,“ uvedla Eva Herinková. 


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka