O víkendu se otevře veřejnosti řada zahrad v Plzni i okolí

V sobotu a neděli 13. a 14. června 2015 se v rámci akce Víkend otevřených zahrad představí veřejnosti po celé republice řada zahrad, které nejsou běžně přístupné. V Plzni to bude třeba Luftova zahrada v Doudlevcích, Arboretum Sofronka, výuková vodní zahrada pod hrází Velkého boleveckého rybníka u Rybárny, zahrada kláštera dominikánů na Jiráskově náměstí nebo hřbitov Všech svatých na Roudné.

Cílená propagace v Plzni

Chybět nebudou ani další zahrady školní a školkové, komunitní zahrada pod Vinicemi, Zahrada Na střeše v Prešovské ulici a řada dalších, jejichž seznam najdou zájemci na internetových stránkách www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Velkým lákadlem akce v Plzni bude představení nového zahradního dřevěného altánu v Luftově zahradě za Tyršovým mostem. Zahrada reprezentuje zahradní umění první poloviny 20. století a altán je replikou původní stavby, jejíž podoba se do dnešní doby zachovala pouze na fotografiích. Na obnovu altánu, který dříve býval oblíbeným místem zahrady, přispěla řada Plzeňanů prostřednictvím veřejné sbírky Nadačního fondu Zelený poklad.

Petr Kuták ze Správy veřejného statku města Plzně ktomu říká: „Poprvé se veřejnosti altán představí právě o Víkendu otevřených zahrad. Všichni, kdo vminulých dvou letech přispěli do veřejné sbírky organizované Nadačním fondem Zelený poklad se mohou podívat, jak byly jejich peníze využity. Máme radost, protože návštěvníci přispěli přibližně desetinu z celkové částky.“ Obnova altánu vyšla téměř na 470.000 Kč a zájemci mohou do sbírky stále přispívat. Kasička bude kdispozici o víkendu přímo v zahradě, nebo je možné posílat příspěvky s heslem Luftovka na bankovní účet číslo 107-5000740247/0100 či ve formě dárcovské sms DMS LUFTOVKA na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 Kč a Luftova zahrada z toho obdrží 28,50 Kč). Zahrada je o víkendu otevřena od 10 do 18 h a veřejnost se může vždy v 11 a 13 h těšit na komentované prohlídky. V sobotu v 15 h vystoupí folková zpěvačka Šošana, vystoupení doprovodí tanec Terezy Pražákové.

Dalším zajímavým místem k návštěvě je Arboretum Sofronka v Plzni v Bolevci. Zde se nachází unikátní sbírka borovic, naučná stezka o včelách a včelařství nebo dřevojurta lesní školky Větvička. V 11 a 15 h probíhají komentované prohlídky areálu. Nedaleko Sofronky, v areálu rekreační oblasti Bolevecké rybníky pod hrází Velkého boleveckého rybníka u Rybárny si zájemci budou moci prohlédnout zbrusu novou výukovou vodní zahradu, která je určena především pro děti a názorně vysvětluje koloběh vody v přírodě. Za návštěvu rozhodně stojí i zahrada Kláštera dominikánů na Jiráskově náměstí, kde bude program tradičně zaměřený na bylinky v klášteře, které zde bude možné i zakoupit. Doprovodný program zajišťuje Masarykova základní škola. I zde je možné přispět do veřejné sbírky, výtěžek zminulých let byl věnován jako příspěvek na bylinkovou a zeleninovou zahradu školy, která je v zahradě.

Další zahrady, které je možné vPlzni a okolí v rámci akce navštívit, naleznete včetně otevírací doby na www.vikendotevrenychzahrad.cz.

Více informací:

Tereza Pelclová, manažerka projektu, Nadační fond Zelený poklad, mobil: +420 777 793 726, email: tereza@zelenypoklad.org, www.zelenypoklad.org.

Ing. Lucie Nižaradzeová, Správa veřejného statku města Plzně, mobil: +420 606 078 022, email: nizaradzeova@plzen.eu, www.svsmp.cz

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka