Obyvatelé Hošťky vysázeli nové stromy

Poslední říjnové dny věnovali v Hošťce nedaleko Tachova na Plzeňsku výsadbě stromů hned na několika místech v obci. Při výkopových pracích i víkendovém sázení přiložili ruku k dílu místní obyvatelé včetně dětí ze základní a mateřské školy a dobrovolných hasičů.

Cílená propagace v Plzni

Na svět novým alejím v Hošťce pomohla i Nadace ČEZ stotisícovým příspěvkem. 

Dva uplynulé víkendy věnovali dobrovolníci v Hošťce nejprve výkopovým pracím, následně  i samotnému sázení 54 kusů vzrostlých stromů. „Vyzvali jsme naše občany, kteří mají zájem  o vzhled a kvalitu života v obci, aby při výsadbě pomohli. K našemu potěšení se v hojném počtu sešli jak děti z místních škol, tak dobrovolníci z hasičského sboru i další pomocníci z řad hoštěckých obyvatel. Oba víkendy tak v naší obci naplnila poctivá práce, radost z dobré věci  i táhnutí za společný provaz,“ uvedl Martin Ábel z OÚ Hošťka, který měl sázení nové obecní zeleně na starost.

Projekt „Hošťka – zeleň v obci“ se dotýkal páteřní silnice, dvou vedlejších návesních ulic  a několika dalších významných veřejných prostor. Všude byly liniově vysazeny nové dřeviny, jež prostředí nejen krášlí, ale svou skladbou a uspořádáním, navrženými tak, aby respektovaly místní dispozice a podmínky, budou snižovat prašnost a hluk a vytvářet přírodní ochranný val mezi cestami a důležitými místy pro společenský život v obci. Na výsadbu vynaložila obec celkem 206 444 Kč, sto tisíc pokryl nadační příspěvek, zbytek uhradila z vlastního rozpočtu.

Nadace ČEZ pomáhá městům a obcím po celé České republice nově vysazovat či obnovovat stromořadí od roku 2011. Díky velikému zájmu takto podpořila vznik již více než 190 alejí. „Těší nás, že se od počátku setkáváme také se zájmem aktivní veřejnosti, která si uvědomuje pozitivní vliv zeleně v místě svého bydliště a sama se na její výsadbě často podílí. Díky činorodému vedení měst a obcí i jejich občanům, se kterými jsme se setkali například v Hošťce, tak i letos s velkou chutí trávíme podzimní dny oslavami nových stromořadí, kterým jsme pomohli na svět,“ sdělila Michaela Žemličková, ředitelka Nadace ČEZ.

Pozitivní vliv stromů nespočívá pouze v jejich estetické funkci nebo ochraně blízkého prostředí proti přírodním živlům. Zeleň snižuje negativní důsledky urbanizovaného prostředí, je schopná zvyšovat vlhkost vzduchu a tlumí výkyvy teploty. Je významným producentem kyslíku a zároveň vzduch částečně zbavuje škodlivých plynů a pachů. Slouží také jako přirozený kryt a zdroj potravy pro drobné živočichy.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 07.11.2015 08:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka