Odborné kempy pro talentované žáky z kraje odstartovaly

Náměstek hejtmana Jiří Struček v pondělí oficiálně zahájil odborné kempy a kurzy v rámci projektu Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji. Kempů, které potrvají do pátku 26. srpna, se zúčastní 149 žáků základních, středních a základních uměleckých škol.

Jarní servisní akce AUTO CB

V letošním roce již v rámci projektu Podpora talentovaných žáků v Plzeňském kraji proběhly kempy řemeslné, a to pro obory automechanik a elektrotechnik, které se uskutečnily před koncem školního roku v Plzni, pro elektromechaniky se v letošním roce kemp uskutečnil poprvé. Dále pak pro obory dřevovýroba a kovovýroba, které proběhly v Tachově. Na ně nyní navazují další kempy, především umělecké a vědecké či jazykové.

V termínu 22. – 26. srpna se uskuteční celkem 4 kempy pod vedením metodiků odborných předmětů.

Přírodovědné kempy (biologie, chemie, matematika) – přihlášeno je 50 účastníků, kteří budou mít výuku, semináře i cvičení v odborných učebnách Západočeské univerzity v Plzni.

Společenskovědní kempy (český jazyk, zeměpis, dějepis) – přihlášeno je 33 účastníků, kteří budou zdokonalovat své znalosti přímo v terénu na území Plzeňského kraje i mimo něj.

Jazykové kempy (anglický jazyk, francouzský jazyk) – přihlášeno je celkem 17 účastníků, kteří se budou scházet v prostorách Krajského centra vzdělávání a Jazykové školy Plzeň.

Letní hudební kurzy (hra na akordeon, elektronické klávesové nástroje, klarinet, příčnou flétnu, trubku, zobcovou flétnu) – přihlášeno je celkem 49 účastníků. Pro ně jsou připraveny prostory Konzervatoře, Plzeň. Na čtvrtek 25. srpna je pak připraven závěrečný koncert účastníků kempu, který bude v Domě hudby Plzeň, a to od 19 hodin.

V termínu 29. srpna – 2. září proběhne Přírodovědný fyzikální kemp, kam se přihlásilo 40 účastníků.


Plzeňský kraj podporuje projekt Podpora talentovaných žáků v Plzeňském pátým rokem. Každoročně kraj přispívá částkou 2 miliony korun.

„Vzdělání je základ toho, aby se společnost posunula, aby česká společnost byla schopna konkurovat ve světě. Tyto kempy nejsou jen o vzdělávání, účastníci si budou moci poměřit své síly se svými vrstevníky a získají tak obraz o sobě,“ uvedl při oficiálním zahájení kempů náměstek hejtmana pro oblast školství, sportu a cestovního ruchu Jiří Struček a dodal: „Velký dík patří také rodičům, kteří mladé umělce, vědce i řemeslníky podporují. Poděkování zaslouží také pedagogové, bez kterých by tyto kempy byly neuskutečnitelné.“

Nedílnou součástí projektu je také Profil nadaného žáka, jehož výstupy se zaměřují na výsledky testování účastníků v oblastech vrozeného intelektu, verbální inteligence a tvořivého myšlení. Osobní profil dostanou všichni účastníci kempů v tomto týdnu.


Účastnice kempu dosáhla na mezinárodní úspěch

Přírodovědného kempu (Chemický kemp) se účastní studentka Masarykova gymnázia, Plzeň Miroslava Novoveská, která získala stříbrnou medaili z Přírodovědné olympiády zemí EU. Každý stát EU může na tuto olympiádu vyslat maximálně dva tříčlenné soutěžní týmy. O nominaci rozhoduje přípravné výběrové soustředění, do něhož žáci postupují na základě výsledků krajských kol olympiád z biologie, chemie a fyziky. Mezinárodní soutěž proběhla v termínu 7. - 14. května 2016 v Estonsku. Miroslava Novoveská řešila chemickou část týmové soutěže. Je účastnicí letošního Chemického kempu, v roce 2014 a 2015 absolvovala Dějepisný kemp.



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 23.08.2016 14:08



4 +
 
Nový Superb

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka