Olověné rozvody v dalších plzeňských domech se dočkají výměny

Další dva bytové městské domy se dočkají výměny olověných rozvodů vody. Jde o domy v Jablonského 38 a Škroupova 6 s celkem 16 byty.

Cílená propagace v Plzni

Úpravy, které snižují obsah olova v pitné vodě, budou prováděny i díky státní dotaci z Ministerstva pro místní rozvoj České republiky.
 
Její přijetí ve výši 320 tisíc schválili radní. Celkové náklady na opravy představují 663 tisíc korun, zbývající částku uhradí město z rozpočtu.    

„Plzeň již od roku 2010 provádí s přispěním státní dotace výměnu zastaralých olověných rozvodů. Dosud tak Plzeň opravila rozvody vody ve 12 bytových domech. Ze svého rozpočtu dala na opravy 3,469 milionu korun, od státu získala na dotacích zhruba 2,123 milionu korun,“ uvedl ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas.

Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo v rámci Programů podpory bydlení podprogram Olověné rozvody pro rok 2017. Vlastníci trvale obydlených domů s olověnými domovními rozvody mohou díky programu získat podporu do výše maximálně 20 tisíc korun na jeden byt. Domy v majetku města spravuje společnost Obytná zóna Sylván a.s. Pro žádost o dotaci vybrala dva domy postavené na přelomu 19. a 20. století, kdy se používaly olověné rozvody vody. Při monitoringu obsahu olova v pitné vodě byl zjištěn vyšší obsah olova. Výměna rozvodů v těchto dvou domech bude provedena do konce října.

Vzhledem k tomu, že výměna rozvodů je uskutečňována především ve staré zástavbě, je často technicky náročné ji provést. Zpravidla totiž musí být při výměně stoupaček také alespoň částečně zrekonstruováno sociální zařízení v bytech. Znamená to, že firma musí nahradit obklady a také některé části vybavení, jako jsou například vana, záchodová mísa a baterie.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka