Milovníci tvrdého alkoholu mohou jásat. Pěstitelé i provozovatelé palíren na Plzeňsku se totiž shodují, že ovocné pálenky budou nejlepší za uplynulá léta.
Kvůli slunnému létu má ovoce vysoký obsah cukru, který je pro chuť destilátu velmi důležitý. Podle vedoucího lihovaru Stock v Prádle na Plzeňsku Václava Šitnera je u švestek běžný podíl cukru čtrnáct procent. Letos ale mají švestky až dvacet procent cukru. Dobré je i to, že jsou malé a poměr pecky k dužině je jedna ku dvěma. V palírně Pohoda v Nýřanech zase odhadují, že lidé budou letos nosit hlavně hrušky. Hruškovice je kvůli své jemnosti hitem. Významný nárost proti loňsku bude i u hroznového vína. Pálenka z něj se nazývá grappa. Přestože palírny očekávají velký nápor, hotovo by mělo být dříve než loni.