Na hradech a zámcích Plzeňského kraje bude letos chutnat. Památky, které tento víkend otevírají své brány, se vydávají novým trendem – gastronomickým.
Dobré jídlo a pití na památkách je trendem posledních let. Lidé mají zájem si pohodu dopřát kompletně a všemi smysly. První novou akci tak nabídnou 23. a 24. dubna Velhartice. Pod názvem Velikonoční kuthan aneb Dobroty nejen pro pana Buška se mohou návštěvníci projít historií se skleničkou a vidličkou v ruce. Předváděna bude příprava středověkých pokrmů ve středověkých podmínkách od prostého pokrmu služebnictva, až po jídlo pána hradu. Na stejném místě se v září nově odehraje také vinobraní. Památky kromě jídla ale lákají i na nové expozice. Zámek v Nebílovech připravil lovecký pokoj připomínající největší slávu Nebílov, tedy přelom 18. a 19. století. Vodní hrad Švihov pro změnu nabídne upravené zázemí pro návštěvníky a do června tu dokončí novou část druhé prohlídkové trasy s archeologickou expozicí. Důležité je, že vstupné většinou podraží jen minimálně. Zvýší se maximálně o pět až deset korun, a to jen u hradů a zámků, kde se vloni cena neměnila.