Pečovatelé testovali gerontooblek. Pomůže jim vcítit se do situace seniorů

Zkuste si představit, že vám náhle velmi ztěžknou končetiny, klouby ztuhnou a přestanou se pružně ohýbat. Velmi se zhorší váš sluch i zrak, začnete mít problém s orientací v prostoru. Právě tyto příznaky obvykle souvisejí se stářím. Aby se zaměstnanci Domova pro seniory sv. Jiří v Plzni dokázali lépe vcítit do pocitů a stavů, v nichž se nachází jejich klienti, vyzkoušeli si na vzdělávacím kurzu takzvaný gerontooblek.

Cílená propagace v Plzni

Je to zátěžový oblek, který se skládá zjednotlivých návleků na kotníky, kolena, břicho, záda, paže a zápěstí. Nakonec se přidají ještě sluchátka, přes které není skoro nic slyšet a speciální tmavé brýle, přes něž není skoro vůbec vidět, protože pouze uprostřed mají malý světlý čtvercový průhled. Tato sluchátka a brýle simulují různá sluchová postižení a oční vady. Navíc si člověk vobleku připadá jako robot svelmi omezenou hybností a sníženou soběstačností.

Během několika minut jakoby zestárnete o několik desítek let – nohy ztěžknou, záda se ohnou, v rukou se ztratí cit, rozostří se zrak a zhorší se sluch. Ztratí se samostatnost při oblékání, obouvání, zapínání knoflíků, přijímání stravy a tekutin.

„Gerontooblek celkově váží asi 8 – 10 kilo,“ vysvětluje Ondřej Kolařík, akreditovaný vzdělavatel kurzu snázvem Stáří a jeho vliv na klienta, v jehož rámci si pracovníci gerontooblek vyzkoušeli. Nedá mi to, abych si ho také nezkusila obléci na sebe. „Nejprve vám dáme návleky na nohy. Pak na břicho a ruce, dostanete i rukavice,“ upozorňuje Ondřej Kolařík. „A teď sluchátka na uši,“ podává mi obrovská sluchátka. „A nakonec si sama zkuste vzít tmavé brýle,“ pobízí lektor. Nasadit brýle, podobné svářečským, však rukama, které nejdou přes tuhé návleky skoro vůbec ohnout vloktech, je téměř nadlidský úkol.

Jakmile se mi nasadit brýle konečně podaří, dostávám do ruky hůlku a sdoprovodem kolegyně je mým úkolem projít se bez úrazu po chodbě, vyjít a sejít schodiště a vrátit se zpátky do místnosti. Když na mě někdo mluví, přes sluchátka skoro nic neslyším. „Nejtěžší je vyjít schody, protože nejdou ohýbat pořádně kolena a nevidíme pořádně ani na zábradlí,“ shoduje se několik pracovníků testujících gerontooblek. Opravdu nejnáročnější úkoly je však teprve čekají – po návratu do školicí místnosti mají vobleku stmavými brýlemi zkusit vyžehlit tričko a úhledně jej složit a poté navléci povlečení na peřinu, což mnohdy trvá snad celou věčnost.

Vrámci akreditovaného kurzu snázvem Stáří a jeho vliv na klienta se také personál Domova dozvěděl mnoho informací o dalších změnách, které zpravidla člověku stáří přináší. To jim pomohlo lépe pochopit, co se s člověkem během tohoto životního období děje. Znalosti následně uplatní v praxi a budou lepšími profesionály sještě více respektujícím přístupem ke klientům.

                                                                                                                                
                                                                                                                                                                                                                    Milena Sojková

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka